Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Protestele violente au cuprins Europa. Încăierări cu poliția în Grecia și Franța, val de oameni în stradă în Georgia, grevă generală în Italia

Protestele violente au cuprins Europa. Încăierări cu poliția în Grecia și Franța, val de oameni în stradă în Georgia, grevă generală în Italia

Peste 40.000 de oameni au ieșit din nou în stradă în capitala Greciei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mar 2023   •   18:45

La fel ca și zilele trecute, protestul de miercuri este motivat de tragedia feroviară din 28 februarie, în care au murit 57 de oameni, inclusiv românul Ionuț Culea.

Manifestanții  au afișat pancarte pe care scria "Asasini" și au cerut pedepsirea celor vinovați.

Protestul de la Atena a degenerat atunci când manifestanții au ajuns lângă clădirea parlamentului.

Aici au avut loc confruntări violente cu forțele de ordine. Participanții au aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov înspre polițiști, care au ripostat cu grenade lacrimogene.

Citește șiViolențe în Grecia | "Așteptăm ca guvernul să pice", spune analistul Bogdan Chirieac

Zeci de persoane au fost reținute.

Violențele de miercuri vin pe fondul unei greve generale a angajaților din transporturi, care a paralizat capitala elenă. Oamenii și-au declarat solidaritatea cu greviștii.

"Această zi este una de doliu pentru întregul stat. Problemele care există în transporturi și în multe locuri din Grecia sunt evidente. Pentru că unii oameni iau bani, nu fac ceea ce ar trebui să facă iar banii se pierd", spune Dimitris Papageorgiou, un locuitor din Atena.

În total, circa 65.000 de oameni au ieșit, miercuri, în stradă în toată țara, potrivit relatărilor agențiilor internaționale de presă.

Incendieri și bătăi în Franța, la protestul față de reforma pensiilor

Cu o zi înainte, au fost proteste violente și în Franța din cauza creșterii vârstei de pensionare la 64 de ani. Anarhiști infiltrați au creat haos pe străzile Parisului.

Ei au distrus mașini, au incendiat baricadele ridicate din diferite obiecte și s-au bătut cu forțele de ordine.

43 de persoane au fost reținute.

Italia a fost paralizată de o grevă generală de o zi, declanșată de sindicate pe fondul înrăutățirii condițiilor generale de viață ale femeilor.

Ciocniri cu poliția la manifestațiile din Georgia

În capitala Georgiei, Tbilisi protestele au luat o turnură violentă, miercuri, la manifestația de stradă declanșată de un proiect de lege care prevede că toți cei care primesc bani din afara țării urmează să fie considerați agenți străini.

Ciocnirile s-au soldat cu răniți atât de partea protestatarilor, cât și a forțelor de ordine.

Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat că se va opune prin veto proiectului de lege, despre care autorii săi spun că este necesar pentru a asigura transparența activității entităților finanțate de reprezentanți ai unor state străine.

Parlamentul georgian poate trece însă peste veto-ul prezidențial.

Foto: Proteste violente în Grecia, Franța și Georgia

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close