Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Republica Moldova și-a închis spațiul aerian timp de mai multe ore | La fel ca și în România, alerta a fost dată după apariția unui obiect suspect

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian timp de mai multe ore | La fel ca și în România, alerta a fost dată după apariția unui obiect suspect

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian și a făcut ca semnalele de alarmă să se aprindă în statele din jur, după informația că un obiect neidentificat survolează țara și pune în pericol zborurile civile.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2023   •   18:48

Incidentul de marți vine la o zi după ce președinta Maia Sandu a avertizat că Rusia planifică tulburări în republică, în vederea înlocuirii actualei puteri printr-o lovitură de stat.

Informații contextuale au adus în discuție și situația unui grup de suporteri sârbi, întorși de la graniță fără posibilitatea de a mai asista din tribune la meciul de fotbal Sheriff Tiraspol - Partizan Belgrad.

Serbia a fost nominalizată de Maia Sandu alături de Belarus și Rusia drept stat ai cărui cetățeni ar putea fi implicați în potențialele tulburări de la Chișinău.

Citește și: Radu Tudor: "Planul lui Putin a fost deja declanșat" | Riscurile pentru România, după anunțul că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Republica Moldova

La fel ca și în România, alerta a fost dată după detecția unui obiect similar unui balon meteorologic

În cursul serii de marți, Ministerul Apărării de la Chișinău a venit cu precizări referitoare la motivele care au dus la decizia de a închide temporar spațiul aerian al țării.

Ministerul a preluat un comunicat emis în acest sens de Autoritatea Aeronautică Civilă a republicii.

"În jurul orei 12:30, Ministerul Apărării a recepționat informația că în spațiul aerian al Republicii Moldova, în regiunea orașului Soroca, a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic.

Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian a fost luată, la ora 13:24, decizia de a închide temporar spațiul aerian.

Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis", se spune în postarea de pe contul Facebook al instituției citate.

Autoritatea Aeronautică Civilă a RM: Detalii privind acțiunile întreprinse în legătură cu închiderea temporară a...

Publicată de Ministerul Apărării al Republicii Moldova pe Marţi, 14 februarie 2023

Corespondent Antena 3 CNN: "Închiderea spațiului aerian a produs panică"

"Incidentele de astăzi i-au pe panicat pe cetățenii din Republica Moldova.

La ora 11:24 spațiul aerian al țării a fost închis, după ce Bucureștiul a anunțat Chișinăul că un obiect neidentificat a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Mai multe companii aeriene și-au văzut avioanele consemnate la sol iar cursa Tarom de la București la Chișinău a fost redirecționată spre Iași. Ulterior, Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat că spațiul aerian va fi redeschis la ora 16.

S-a întâmplat, însă, mai devreme, în jurul orei 15, când Autoritatea Aeronautică Civilă a țării a anunțat că spațiul aerian a fost redeschis zborurilor comerciale.

Suporterii sârbi, opriți să intre în țară pentru că ar fi avut diversioniști pro-Moscova printre ei

Cât privește meciul dintre Sheriff Tiraspol și Partizan Belgrad, care se va desfășura joi în Europe Conference League, într-adevăr, acesta va avea loc fără spectatori. 

Mai mulți suporteri din Serbia deja au plecat acasă, după ce Poliția de Frontieră i-a oprit să intre în Republica Moldova, invocând faptul că nu au actele necesare.

Anunțul că meciul va avea loc cu porțile închise a fost făcut de către Federația de Fotbal a Republicii Moldova și ar avea legătură cu sesizările Serviciului de Informații și Securitate, referitoare la faptul că printre acești suporteri s-ar afla diversioniști angajați de Moscova pentru a destabiliza situația în Republica Moldova.

Un anunț similar a fost făcut luni de un parlamentar al legislativului de la Chișinău", a transmis din capitala Republicii Moldova corespondentul Antena 3 CNN, Dumitru Garcaliuc.

 

Foto: aeronavă a companiei Tarom. Un zbor Tarom București - Chișinău a fost redirecționat la Iași, marți, 14 februarie 2023, după ce Republica Moldova și-a închis temporar spațiul aerian

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close