Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii vor putea mânca dorada din Marea Neagră. Primul lot de peşti a fost deja adus la Constanţa

Românii vor putea mânca dorada din Marea Neagră. Primul lot de peşti a fost deja adus la Constanţa

Turiştii vor putea mânca pe litoralul românesc dorada de Marea Neagră. Deja se fac privind posibilităţile de a creşte această specie în apele Mării Negre. Primul lot de peşti, cu provenienţa din Marea Adriatică, a fost deja adus la Constanţa.

de Mia Lungu    |    18 Mai 2023   •   19:50

În laboratoarele de cercetare de la Constanţa a fost adus deja primul lot de 200 de exemplare de doradă, cu provinienţa în Marea Adriatică.

"Au, în acest moment, 2 luni, 5 grame, 200 de exemplare sunt în laboratorul nostru de o săptămână, arată bine, nu am înregistrat mortalitate. După încă 10 zile demarăm testele efective.", a precizat, la Antena 3 CNN, cercetătorul Victor Niță.

Cercetătorii încearcă să afle dacă această specie se poate adapta la salinitatea Mării Negre. Dacă experimentul va reuşi, va fi un succes şi din punct de vedere economic, pentru că România importă 90% din peştele consumat.

Citește și: Controale temeinice pe litoralul românesc. Director ANPC: "Litoralul are nevoie de o curățare substanțială"

"Ne-am orientat spre dorada, prefera apa caldă, e suficient de adaptabilă la shimbări de salinitate încât să merite încercate și în Marea Neagră. Când vom constanta că sunt adaptate, ele vor fi crescute la nivelul salinității din Marea Neagră.", spune cercetătorul.

Dacă se va dovedi că dorada se poate adapta la nivelul de salinitate din Marea Neagră, această specie se va dezvolta şi în mediul natural, nu doar în laboratoare.

×
Subiecte în articol: Constanța dorada Marea Neagrã romanii pesti
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close