Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Avertismentul experţilor: "De sărbători vom mânca mai puțin și mai prost ca niciodată" | Cât ne va costa masa de Crăciun

Avertismentul experţilor: "De sărbători vom mânca mai puțin și mai prost ca niciodată" | Cât ne va costa masa de Crăciun

Conform monitorizării prețurilor de către reporterii Antena 3 CNN, luna decembrie urmează a fi cea mai scumpă lună din an. Iată cât vom plăti pentru masa de Crăciun şi care este prognoza experților în economie pentru perioada următoare.

de Claudia Popovici    |    05 Dec 2022   •   19:02

Produsele alimentare s-au scumpit din nou în prag de sărbători. Echipa Antena 3 CNN a făcut o monitorizare a prețurilor din mai multe hipermarket-uri. 

Dacă vorbim despre un kilogram de carne de porc, anul trecut acest kilogram ajungea la circa 20-24 de lei.

Anul acesta, însă, pentru același kilogram dăm în jur de 26 dar pe alocuri și 30 de lei. Un alt produs care s-a scumpit foarte mult este laptele.

Dacă anul trecut un litru de lapte ajungea la prețul de 6-7 lei, anul acesta laptele ajunge să coste chiar și 9 sau 10 lei.

Uleiul, de asemenea, s-a scumpit foarte mult. De la 8-9 lei anul trecut anul acesta pentru o sticlă de ulei, ajungem să dăm chiar și 12 lei.

Nu în ultimul rând, cozonacul, pentru care anul trecut dădeam 11 lei. Anul acesta un asemenea cozonac ajunge să coste chiar și 16-17 lei.

Avertismentul experților: "De sărbători vom mânca mai puțin și mai prost ca niciodată"

Analiști economici avertizează că prețurile vor crește și mai mult în perioada sărbătorilor, iar de Crăciun mulți români vor cumpăra cu suta de grame.

"Din păcate, sărbătorile care urmează vor fi unele la suta de grame, la feliuța de salam, cozonac sau cine știe ce alte bunătăți.

De sărbători vom mânca mai puțin și mai prost ca niciodată, pentru că până și prețul roșiilor a devenit unul prohibitiv.

Nu mai vorbim de carnea de porc, de alte alimente care în trecut nu lipseau de pe masa oamenilor", spune Adrian Negrescu, analist economic. 

Cei mai mulți dintre români spun că vor fi nevoiți să se limiteze la puțin anul acesta.

"De vreo 6 luni de zile cumpăr exact cât mănânc", spune cineva.

"Cumpăr aproape deloc, dacă nu mă ajută copiii", mai spune cineva.

În luna octombrie rata inflației a ajuns la pragul de 15.3%, iar cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la zahăr, ulei și făină.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close