Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum a ajuns Ucraina în primăvară fără tancurile Leopard 2 promise de aliații occidentali

Cum a ajuns Ucraina în primăvară fără tancurile Leopard 2 promise de aliații occidentali

După lungi dezbateri internaționale, un șir lung de promisiuni și o decizie a cancelarului german Olaf Scholz, tancurile Leopard 2 ar trebui să fie în Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mar 2023   •   18:52

Însă realitatea arată altceva. Deși au convenit că Ucraina trebuie să fie ajutată cu până la 200 de tancuri moderne pentru a face față unei ofensive ruse de proporții, guvernele statelor europene și-au dat seama că nu pot livra aceste mijloace militare atât de repede pe cât le cere armata ucraineană.

Unele state au tancurile solicitate de Kiev, însă nu sunt funcționale. Alte guverne se plâng că nu au piese de schimb, iar restul, pur și simplu, nu au deloc tancuri, deși spun că au intenția de a le livra ucrainenilor.

Astfel, Germania a vehiculat un număr de 18 tancuri Leopard 2, dar așteaptă ca și celelalte țări să înceapă furnizarea. Polonia a promis să dea 14 tancuri din cele 200 de care le deține.

Premierul Mateusz Morawiecki a anunțat, de altfel, săptămâna trecută, la Kiev, prezența primelor tancuri Leopard trimise de Varșovia.

Citește și: Polonia trimite primele tancuri Leopard 2 la Kiev în ziua în care se împlinește un an de la invazia în Ucraina

Însă momentan anunțul este singular. În plus, Polonia nu a terminat încă antrenamentele cu soldații ucraineni pe acest tip de tanc.

Suedia a promis, și ea, până la 10 tancuri, dar momentan nu le are.

Finlanda trimite 3 vehicule de deminare, dar nu spune nimic despre tancuri. Spania, care deține 108 tancuri Leopard 2 și a promis că va expedia câteva în Ucraina, a descoperit că multe dintre ele nu sunt în stare de funcționare și că, pentru a fi trimise la război, au nevoie de recondiționare.

Premierul spaniol precizat, totuși, că va trimite pe frontul ucrainean 10 astfel de care de luptă.

Olandezii și-au declarat, și ei, intenția de a trimite Leopard 2 în Ucraina, însă după ce le vor închiria de la nemți.

×
Subiecte în articol: Leopard 2 Ucraina
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close