Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Magazine Sondajul care răstoarnă calculele coaliţiei de guvernare. Topul partidelor şi instituţiilor în care românii au încredere

Sondajul care răstoarnă calculele coaliţiei de guvernare. Topul partidelor şi instituţiilor în care românii au încredere

Un sondaj de opinie realizat la nivel naţional de CURS răstoarnă calculele coaliţiei de guvernare şi arată preferinţele românilor în ceea ce priveşte intenţia de vot.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Ian 2024   •   16:38

Sondajul a fost realizat în perioada 15-27 ianuarie 2024, pe baza ultimelor date INS, la domiciliul respondenţilor. Marja maximă de eroare este de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%. Astfel, potrivit sondajului, 66% dintre români cred că în România lucrurile merg, mai degrabă, într-o direcţie greşită, în timp ce doar 23% cred că ţara merge într-o direcţie bună, iar 11% nu ştiu sau nu răspund.

Principalele probleme cu care se confruntă România sunt: inflaţia, preţurile - 24%, nivelul de trai (pensii, salarii) - 16%, corupţia - 15%, criza economică - 11%, sănătatea - 10%, lipsa locurilor de muncă - 5%, educaţia - 5%, războiul - 5%.

În topul instituţiilor în care românii au încredere se află Armata cu un procent de încredere de 74%, pompierii cu 71%, biserica cu 69%, NATO cu 49%, Educaţia cu 48%, primăria cu 47%, Uniunea Europeană cu 46% şi mass-media cu 27%.

În cazul alegerilor europarlamentare, ce vor fi organizate pe 9 iunie 2024, sondajul arată o răsturnare de situaţie în topul preferinţelor. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, românii ar vota cu PSD - 30%, AUR - 21%, PNL - 19%, Alianţa Dreapta Unită (USR+PMP+FD) - 14%, UDMR - 5%, SOS România (Diana Şoşoacă) - 4%, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) - 3%.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi găsi sondajul complet

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În cadrul sondajului, românii au răspuns şi anumitor întrebări referitoare la aderarea României la Schengen, dar şi cu privire la protestul transportatorilor şi al fermierilor.

De asemenea, la ultima întrebare din sondaj, românii au răspuns în proporţie de 54% că PSD şi PNL ar trebui mai degrabă să nu guverneze împreună după alegeri, în timp ce doar 34% au fost de părere că cele două partide aflate acum în coaliţia de guvernare ar trebui să continue să guverneze ţara împreună.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close