Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Premierul britanic Theresa May este gata să demisioneze

Premierul britanic Theresa May este gata să demisioneze

Premierul britanic Theresa May este gata să demisioneze
27 Mar 2019   •   20:05

Premierul britanic Theresa May a anunţat miercuri în faţa deputaţilor din formaţiunea sa, Partidul Conservator, că va demisiona înainte de următoarea etapă de negocieri cu privire la Brexit, relevă un comunicat al biroului său de presă, citat de AFP. Acest lucru se va întâmpla însă dacă acordul său de "divorţ" încheiat cu Uniunea Europeană va fi aprobat, au explicat deputaţi conservatori.

"Se doreşte o nouă abordare, un nou leadership" pentru următoarea fază a negocierilor de Brexit, care urmează să stabilească viitoarea relaţie dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, le-a spus May deputaţilor, potrivit comunicatului citat. "Nu voi reprezenta un obstacol", a menţionat ea.

Theresa May "a spus că nu va rămâne în funcţie în următoarea etapă a negocierilor de Brexit, cu alte cuvinte odată ce va fi aprobat acordul de retragere, va face loc altcuiva", a explicat pentru BBC deputatul James Cartlidge, după întâlnirea premierului cu deputaţii conservatori.

Ea nu a anunţat totuşi în cadrul acestei reuniuni o dată anume privind viitoarea sa retragere din funcţie.

Theresa May le-a spus celor circa 300 de deputaţi conservatori prezenţi la întâlnire că "trebuie aprobat acordul (de Brexit) şi realizat Brexitul". "Le cer tuturor din această încăpere să susţină acordul pentru a ne putea îndeplini datoria istorică, de a pune în practică decizia poporului britanic şi a pleca din Uniunea Europeană într-un mod lin şi ordonat", a subliniat ea, potrivit BBC.

Un proeminent reprezentant al conservatorilor a afirmat pentru BBC că şefa executivului a fost "extrem de clară" că nu va mai fi în funcţie la următoarea etapă a retragerii, dar dacă acordul nu este aprobat de parlament, va fi "cu totul altceva".

Fostul ministru de externe Boris Johnson, cunoscut eurosceptic, a indicat în ce-l priveşte miercuri că va susţine acordul de Brexit al Theresei May, odată ce aceasta a promis să demisioneze după aprobarea lui, a relatat Reuters.

"Un gest de politician autentic (...) Este un sacrificiu pe care un om politic îl face pentru țara sa. Nu știu dacă lucrurile se vor rezolva. Cred că undeva trebuie să se ia decizia de stopare a Brexit-ului. Ieșirea Marii Britanii are consecințe nefaste pentru toată lumea - în primul rând pentru britanici.

Dar să știți că și pentru noi. Exporturile românești în Marea Britanie sunt la peste 6 miliarde de euro. O foarte importantă piață pentru noi", a spus analistul Bogdan Chirieac, la "Punctul de Întâlnire".

×
Subiecte în articol: theresa may Brexit Punctul de întâlnire
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
A murit Ion Vianu, scriitor și medic psihiatru, la vârsta de 90 de ani
x close