Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Oraşul care foloseşte minieoliene pentru iluminatul stradal | "Am scutit primăria de costuri"

Oraşul care foloseşte minieoliene pentru iluminatul stradal | "Am scutit primăria de costuri"

Într-un oraș din Bacău, străzile sunt iluminate pe timpul nopții cu ajutorul energiei verde, într-un mod inteligent. Pe stâlpii de iluminat au fost montate panouri fotovoltaice, dar și minieoliene.

Oraşul care foloseşte minieoliene pentru iluminatul stradal | "Am scutit primăria de costuri"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ştefan Petrică    |    31 Mar 2023   •   17:45

Orașul Buhuși din județul Bacău beneficiază de un proiect cu fonduri europene ce cuprinde iluminatul public al orașului prin stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice și turbine eoliene.

Peste 90 de astfel de stâlpi au fost montați pe mai multe străzi, aceștia având scopul de a furniza energie de la soare și de la vânt.

"În acești cinci ani am scutit primăria de costurile cu energia legată de iluminatul stradal.

Am implementat un nou proiect pentru iluminatul public pe două străzi cu 72 de lămpi, alimentate tot prin energie provenită de la panouri fotovoltaice, proiect care funcționează și astăzi.

Citește și: Românii ar putea primi 25.000 de lei pentru panouri fotovoltaice. Cum pot fi accesați banii

Având în vedere experiența din anii precedenți și prevăzând uzura acumulatorilor, am introdus un sistem care atunci când energia stocată din timpul zilei scade pe timpul nopții, automat, sistemul trece pe rețeaua electrică de la distribuitorul de energie", a declarat Vasile Zaharia, primar Buhuși.

Când panourile fotovoltaice nu se încarcă destul din cauza soarelui slab, turbinele eoliene reușesc să acopere deficiența.

Autoritățile locale au anunțat că în viitor, orașul va beneficia și de iluminat stradal prin lămpi led.

 

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close