Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Preşedintele ANRE, despre conducta de gaze Iași-Ungheni-Chișinău: "Republica Moldova a fost salvată de România"

Preşedintele ANRE, despre conducta de gaze Iași-Ungheni-Chișinău: "Republica Moldova a fost salvată de România"

Antena 3 CNN şi cotidianul naţional Jurnalul, prin platforma România Inteligentă, a organizat Conferinţa Naţională "Rute noi şi resurse sustenabile - ieşirea din criza gazelor".

Preşedintele ANRE, despre conducta de gaze Iași-Ungheni-Chișinău: "Republica Moldova a fost salvată de România"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ştefan Petrică    |    16 Feb 2023   •   10:56

În cadrul Conferinței Naționale "Rute noi și resurse sustenabile", Dumitru Chiriță, Președintele ANRE, a vorbit despre Acordul de solidaritate la nivel European, dar și de importanța activității Transgaz.

"Pentru consumatorii casnici si noncasnici, prețurile au fost plafonate până la 31 martie 2025, respectiv 0,31 kw la casnici și 0,37 kw pentru cei noncasnici.

Menționez că există un număr impresionant de consumatori industriali care nu intră în zona aceasta de plafonare, și poate că, odată cu creșterea aportului de gaze și eventuala scădere a prețului, luam în calcul și introducerea acestor consumatori.

În această iarnă, am reușit împreună cu autoritățile române și operatorilor economici să înmagazinăm peste 96% gaze în depozite, fapt care ne-a asigurat o stabilitate în aprovizionarea cu gaze în această perioadă de iarnă și ne aduce în situația în care, pentru iarna viitoare să depășim acel procent de 90% pe care îl menționează Regulamentul European, ca obligație a statelor membre pentru a depozita gaze în vederea asigurării necesarului pentru următoarea perioadă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Citeşte şi: Virgil Popescu: "România va deveni independentă energetic din punct de vedere al gazului natural din 2027. Trebuie să fim un hub"

Totodată vreau să subliniez importanța activității Transgaz, care a crescut capacitatea de interconectare și ne-a oferit posibilitatea să fim zero dependenți de Federația Rusă. Pentru că prin ceea ce a făcut în zonele de sud și vest ne-a adus în situația de a avea surse alternative de aprovizionare cu gaz foarte importante, consistente și care ne asigură ceea ce avem nevoie în perioade critice.

Este important să subliniem că Republica Moldova a fost salvată de România prin faptul că Transgaz a realizat acea conductă de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Este un adevăr incontestabil.

Autoritățile de reglementare din Moldova sunt mai mult decât mulțumite de relația cu România pe aceste subiecte de energie electrică și gaze naturale", a declarat Dumitru Chiriță, Președintele ANRE.

Rute noi și resurse interne sustenabile – ieșirea din criza gazelor| Conferinţă naţională Antena 3 CNN “România Inteligentă”

Rute noi și resurse interne sustenabile – ieșirea din criza gazelor| Conferinţă naţională Antena 3 CNN “România Inteligentă” Reprezentanți ai Ministerului Energie, Parlamentului Românei, ANRE, companiilor de transport de gaze, producatorilor de gaze, federații și asociații de profil vor interacționa în mod direct în plenul conferinței.

Publicată de Antena 3 pe Miercuri, 15 februarie 2023

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close