Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă România, fruntașa Europei la accidente rutiere. Peste 400.000 de tragedii se întâmplă în fiecare an

România, fruntașa Europei la accidente rutiere. Peste 400.000 de tragedii se întâmplă în fiecare an

România ocupă primul loc în Europa la numărul morților pe șosele. Viteza, drumurile proaste, consumul de droguri și alcool la volan sunt cele mai frecvente cauze. Deşi este nevoie de îmbunătăţiri, legislaţia prevede multe soluţii. Trebuie doar să fie respectate. Toate aceste aspecte au fost discutate la conferința ”De la șoselele morții înapoi pe drumul spre viață”, organizată de Antena 3 CNN, prin proiectul România Inteligentă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Noi 2023   •   09:54

Cinci români își pierd viața zilnic în accidente rutiere. Este fenomenul care ne-a propulsat pe primele locuri în topurile europene. Multe dintre soluțiile salvatoare există deja, trebuie doar să fie respectate.

”Factorii principali sunt infrastructura rutieră și nivelul de educație. Principalul mijloc de a reduce riscul de participare la trafic este intervenția sancționatorie. Și atunci, pentru asta avem nevoie, pe de o parte, de legi ceva mai dure și pe de altă parte, de un aparat mai intransigent, mai exigent”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Iar statisticile îngrijorătoare vor arăta la fel dacă șoferii nu vor fi sancționați atunci când încalcă legea.

”Bucureștiul are extrem de multe camere de luat vederi. Există softuri, astăzi, care poate să citească numerele de înmatriculare și se pot verifica dacă sunt asigurate acele mașini, se pot amenda în mod direct. Există camere de la CNAIR”, a declarat Călin Matei, membru UNSAR.

Citește și: Alexandru Ciuncan, director general UNSAR, despre numărul mare de accidente de pe șoselele din România: "Peste 1600 de suflete mor anual"

Specialiștii spun că e nevoie de o colaborare între actorii din mediul public și cei din mediul privat pentru a asigura soluții eficiente.

”Ar trebui să avem o țintă foarte ambițioasă și după care ar trebui să avem o colaborare între mediul public și mediul privat care să poată să ducă și să pună în aplicare diferite măsuri. Nu există o măsură magică pe care am putea-o aplica și gata. Nu mai avem niciun fel de accident”, a spus Radu Dinescu, reprezentant UNTRR.

Așadar, pe lângă sancțiunile existente, este nevoie și de îmbunătățiri, spun experții. 

”Și ajungem, din punctul meu de vedere, la educație, educație care ar trebui privită începând din școala generală, unde nu se mai face nimic, se făceau înainte de Revoluție, nu mai există acea educație rutieră și, din păcate, în discuțiile pe care le-am avut eu sau colegi de-ai mei la Ministerul Educației, a fost de fiecare dată respinsă această idee de a reintroduce educația rutieră în școala generală”, a spus Titi Aur, pilot.

Dezbaterile au avut loc la conferința de la șoselele morții înapoi pe drumul spre viață, organizată de Antena 3 CNN, prin proiectul România Inteligentă

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close