Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Alexandru Ciuncan, director general UNSAR, despre numărul mare de accidente de pe șoselele din România: "Peste 1600 de suflete mor anual"

Alexandru Ciuncan, director general UNSAR, despre numărul mare de accidente de pe șoselele din România: "Peste 1600 de suflete mor anual"

Alexandru Ciuncan, director general UNSAR, a vorbit despre problema infrastructurii rutiere și numărul mare de accidente, care se produc pe șosele din România, în cadrul Conferinței România Inteligentă - "De la şoselele morţii înapoi pe drumul spre viaţă".

Alexandru Ciuncan, director general UNSAR, despre numărul mare de accidente de pe șoselele din România: "Peste 1600 de suflete mor anual"
Sursa foto: Antena 3 CNN | România Inteligentă
de Roxana Mihăiescu    |    01 Noi 2023   •   12:08

România se situează pe primul loc în UE în două clasamente negative din domeniul transportului rutier: numărul de decese de pe șosele și calitatea proastă a infrastructurii rutiere. Aproape 1.650 de oameni - șoferi, pasageri sau pietoni - mor anual. În ultimul deceniu, cifra e de aproximativ 24.000.

Problema infrastructurii rutiere și a numărului mare de accidente din România a fost discutată în cadrul Conferinței "De la şoselele morţii înapoi pe drumul spre viaţă", moderată de Adrian Ursu. 

Printre principalele teme abordate s-au numărat strategiile naționale de prevenire a accidentelor rutiere – un eșec, educația pentru siguranța rutieră, de la cursuri obligatorii în școli, la lecțiile de conduită defensivă, finanțările externe pentru reducerea accidentelor mortale, precum și crizele din sistemul de asigurări și educația pietonului. 

Citește și: Raed Arafat: "Până la sfârşitul anului, vom avea şase elicoptere Black Hawk destinate situaţiilor de urgenţă"

Alexandru Ciuncan, director general UNSAR, susține că numărul morților înregistrați anual în accidente auto este unul îngrijorător și e necesar ca actorii implicați în acest proces de rezolvare a acestei probleme să vină cu soluții mult mai concrete. 

Cum poate fi oprit carnagiul pe șosele dar și cât de importantă este educația rutieră sunt principalele teme dezbătute astăzi la conferința “De la șoselele morții înapoi pe drumul spre viață”

Cum poate fi oprit carnagiul pe șosele dar și cât de importantă este educația rutieră sunt principalele teme dezbătute astăzi la conferința “De la șoselele morții înapoi pe drumul spre viață”

Publicată de Antena 3 pe Marţi, 31 octombrie 2023

”Industria de asigurări prin UNSAR a avut inițiativa fondării acestui proiect de țară. Sunt acum 25 de instituții, de autorități, de organizații, de companii private, toate având un singur scop: scăderea frecvențelor accidentelor rutiere. 

În momentul ăsta, din păcate, România este campioană la tot ceea ce înseamnă frecvența accidentelor rutierelor.

Avem 6 autovehicule implicate într-un accident, din 100, în fiecare an. Ca idee, Polonia e undeva la 3%.

Deci avem foarte mult de lucru în direcția asta și ideea cu care am venit este să adunăm laolaltă cât mai multe părți interesate, să creăm acest proiect de țară și să venim cu propuneri concrete, cu politici publice, cu propuneri în fiecare an în direcția asta, cu propuneri vizând aplicarea și îmbunătățirea legislației rutiere și așa mai departe. 

Ideea e că suntem la început, ideea e că vrem să fim un sprijin ca și coaliție pentru siguranța rutieră și să găsim soluții pentru aceste dezastre: accidentele rutiere.

Știm cu toții, accidentele nu înseamnă numai costuri materiale, înseamnă tragedii, în primul rând, care ne afectează.

Din păcate, pierdem în fiecare an, ca urmare a accidentelor rutiere, mai mulți oameni decât în cutremurul din 1997. Adică, peste 1600 de suflete mor anual pe străzile din România. Cu toții vedem ce se întâmplă în trafic.

Cred că e rolul nostru și nu cred că trebuie să așteptăm întotdeauna ca altcineva să vină să ne rezolve problemele”, a declarat Alexandru Ciuncan, director general UNSAR.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close