Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Soluţia pentru independenţa energetică a României: tranziţia la energia verde!

Soluţia pentru independenţa energetică a României: tranziţia la energia verde!

Tranziţia la energie verde, curată, ar putea fi soluţia pentru independenţa energetică a României, dar şi pentru gestionarea crizei climatice.

Soluţia pentru independenţa energetică a României: tranziţia la energia verde!
Sursa foto: Getty Images | Abhishek Chinnappa / Stringer
de Roana Rotaru    |    27 Mai 2022   •   13:12

Producătorii de energie din surse regenerabile sunt extrem de interesaţi să îşi dezvolte business-uri în România. Pot accesa fonduri europene puse la bătaie de autorităţi şi îşi pot instala panouri fotovoltaice sau turbine eoliene pe terenurile agricole neproductive.

Acestea au fost concluziile conferinţei "Energia regerabilă, soluţia antisărăcie şi şansa pentru independenţă" organizate de Antena 3, prin platforma România Inteligentă.

Lupta împotriva schimbărilor climatice ar putea fi câştigată şi prin creşterea producţiei de energie electrică din surse regenrabile, cum ar fi panourile fotovoltaice sau parcurile eoliene. Fonduri suficiente există, dau asigurări autorităţile.

"În continuare, presiune asupra naturii este exercitată în cea mai mare măsură de producerea de energie. Sectorul energetic este cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră. Bani sunt. Din calculele noastre, putem aloca până într-un miliard de euro pentru fotovoltaice, pentru gospodării, până în 2024. În momentul în care deschidem următorul apel de proiecte vor fi sute de mii de gospodării care vor accesa aceste fonduri", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Energia verde, soluţie pentru independenţa energetică a României

"În momentul de faţă este o cerere imensă din partea aşa-zişilor prosumatori pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperişuri sau în cadrul instalaţiilor industriale. Am văzut deja primele anunţuri, săptămâna trecută, referitoare la intenţiile de a construi fabrici de panouri fotovoltaice în România", a explicat şi Mihai Bălan, director executiv al Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice din România - RPIA.

Terenurile agricole neproductive, lăsate pârloagă, ar putea fi folosite pentru a tranziţia la energia verde.

"Ministerul Agriculturii nu se opune niciunei fel de investiţii, ci doar este şi vrea să fie parte, în continuare, la acest proces, astfel încât să nu ne trezim în situaţia de a utiliza suprafeţe de teren cu potenţial agricol ridicat în dauna altor suprafeţe care nu sunt productive", a precizat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Producătorii de energie din surse regenerabile şi-au propus îşi crească exponenţial producţia în următorii ani.

"Astăzi vă reamintesc că avem 3.000 de MW insalaţi în energie eoliană. Odată cu creşterea ţintelor şi cu dorinţa investitorilor, cu potenţialul pe care îl avem, cred că ne vom duce către 8-9 GW. Deci, undeva spre triplarea capacităţii faţă de astăzi, într-un interval de opt ani. Sigur, cu sprijin, cu finanţare europeană", a declarat Adrian Borotea, vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Energia Eoliană.

Un avantaj al acestor afaceri în energia verde este că acestea pot fi rapid operaţionale. Noua țintă de energie regenerabilă este de 34% până în 2030.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close