Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Proiect unic în țară, la Târgu Mureș: Studenții de la Medicină învață cu ajutorul realității virtuale

Proiect unic în țară, la Târgu Mureș: Studenții de la Medicină învață cu ajutorul realității virtuale

Proiect unic în țară la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureș. Studenții beneficiază de o aplicație de realitate virtuală care simulează intervenţia în cazul a 16 patologii, începând cu producerea traumatismului sau declanşarea bolii, continuând cu evoluţia pacientului, precum şi diferite scenarii de intervenţie.

Proiect unic în țară, la Târgu Mureș: Studenții de la Medicină învață cu ajutorul realității virtuale
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Andreea Ştefan    |    24 Mar 2023   •   16:55

La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș a fost inaugurat Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină.

Viitorii medici și asistenți învăță cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație despre diferite patologii, dar și cum să intervină în aceste cazuri.

Astfel, studenții se familiarizează încă din băncile facultății cu procedurile medicale și vor învăța mai ușor odată ajunși într-un spital adevărat.

O altă sală este amenajată similar unui salon de spital, aici desfășurându-se sesiunile de realitate mixtă și augmentată prin proiectarea, în mediul real, a unor holograme reprezentând pacienți virtuali, vizibili prin intermediul unor ochelari speciali în care rulează o aplicație specifică.

Citește și: Colegiul din România care va reprezenta țara la Campionatul Mondial de Robotică. Ce invenții au pregătit elevii pentru competiția din SUA

Echipamentele utilizate sunt de ultimă generație și au fost achiziționate printr-un recent proiect PNRR câștigat de universitate.

”Toate universitățile încearcă să ofere soluții digitale și cele legate de realitatea virtuală în învățare. Ele au un mare avantaj: sunt repetabile, reproductibile, dar asta nu înseamnă că medicina se va face în afara patului bolnavului.

Relația medic-pacient rămâne, din punctul meu de vedere, esențială, pentru că ea are și o încărcătură de empatie, de emoție”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alături de facilitățile de pregătire medicală, Centrul are spații de VR destinate programelor de studii din domeniile Arhitectură și Inginerie precum și o sală în care se desfășoară sesiuni de imersie totală în mediul virtual, prin utilizarea unor aplicații care permit și crearea unor proiecte tehnice și de arhitectură.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close