Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Alimentaţia sportivilor vs alimentaţia unui sedentar. Dr. Şerban Damian ne spune care sunt alimentele care ne dau energie

Alimentaţia sportivilor vs alimentaţia unui sedentar. Dr. Şerban Damian ne spune care sunt alimentele care ne dau energie

E important să știm că alimentația sportivilor e necesar să fie ușor diferită față de cea a unui sedentar. Nutriționistul Șerban Damian ne explică ce ar trebui să mâncăm atunci când nu facem mișcare deloc, dar și de ce ne este somn după masă.

Alimentaţia sportivilor vs alimentaţia unui sedentar. Dr. Şerban Damian ne spune care sunt alimentele care ne dau energie
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    13 Ian 2022   •   10:43

"Este recomandat atunci când faci sport să mănânci mai mult, pentru că ai un consum caloric mai mare decât o persoană sedentară. Când faci sport, nevoile organismului sunt mai mari. 

Dacă stai o oră la calculator consumi 200 de calorii, iar dacă faci o oră de efort fizic poţi să consumi 700 de calorii.

Nevoile energetice cresc. Un ciclist poate să aibă nevoie de 500 kilocalorii", a spus Şerban Damian, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, cu Andreea Cigolea.

Alimentele care aduc energie zilnic 

"Orice aliment aduce energie. Dacă vorbim despre starea de activare, aici sunt alimente care au un oarecare efect asupra sistemului nervos central, precum cafeaua, ceaiul sau cacao.

Chiar şi fructele ne aduc o stare de activare. Orice aliment ne aduce energie. 

De ce ne este somn uneori după ce mâncăm

Este un mecanism pe care îl moştenim de milioane de ani. Intri în faza de digestie. În mod normal, după ce mâncăm organismul îşi concentrează intern mecanismele lui pentru a digera bolul alimentar. Este chiar firesc ca după masă să stăm.

Este o reacţie reflexă, pe care o avem. S-a şi remarcat că în momentul alimentării şi după, o parte din fluxul sanguin este direcţionat spre tubul digestiv. Tocmai pentru că acolo se extrag nutrienţii. 

Beneficiile siestei după masă

De ce la multe popoare există siesta de după masă? Tocmai pentru a facilita aceste procese naturale pentru digestie. 

Foarte multe alimente sunt nerecomandate sportivilor. Nu neapărat alimentul în sine, cât preparate din acele alimente. Dacă s-au prăjit, ars sau încărcat cu mult zahăr, deja devin alimente care nu sunt benefice nimănui, mai ales sportivilor. Organismul unui sportiv trebuie să funcţioneze la nişte parametrii mult mai înalţi. 

Contează şi structura meselor pentru un sportiv. Dacă urmează un antrenament de câteva ore şi se consumă multă energie, alimentaţia trebuie să fie mai bogată în carbohidraţi pentru a aduce necesarul de energie pe care organismul îl va folosi", a mai spus Şerban Damian, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close