Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Afecțiunea medicală de care majoritatea românilor suferă, dar nu știu. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Toți o avem! Este dovedit!”

Afecțiunea medicală de care majoritatea românilor suferă, dar nu știu. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Toți o avem! Este dovedit!”

Prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre afecțiunea medicală de care suferă majoritatea românilor, dar de care puțin sunt conștienți.

de Andreea Cigolea    |    06 Mar 2024   •   10:22

Astenia de primăvară este caracterizată de epuizare și oboseală constantă, cauzată de schimbarea anotimpului. Aceasta poate fi însoțită de melancolie sau de o ușoară depresie. 

Cât durează și cum se poate combate astenia de primăvară a explicat prof. dr. Vlad Ciurea în exclusivitate în cadrul rubricii ”Sfat de sănătate” de la Antena 3 CNN. 

”Astenia înseamnă oboseală. Toți o avem. Pentru că se trece de la regimul de iarnă, unde stai mai mult închis, mai mult în casă, o lipsă de alimentație cu vitamine, spre regimul de primăvară, care dintr-o dată se deschide. Și te trezești parcă nu ai putere, parcă nu mai faci față, simți că ziua crește, vrei să faci mai multe, tu nu mai poți și apare acest fenomen, recunoscut peste tot, de astenie, în care se deschide totul. Cum se deschid florile, se deschid plantele, se deschide pământul, așa se deschide și corpul uman.

Crește și trăiește, pentru că este primăvară și pentru primăvară trebuie să fim pregătiți. Ori, ca să ne pregătim, trebuie să respirăm cât mai curat. Deschideți geamul la prima oră a dimineții. Respirați aer curat, mergeți în pădure, beți apă cât mai curată, mâncați alimente proaspete, luați vitamine! Sunt o grămadă pe piață care trebuie luate, dar chiar dacă luați vitamine, nu uitați de cele foarte simple, precum vitamina C din lămâie, care este recunoscută.

Avem și o lipsă mare de vitamina D, pentru că toată iarna am stat fără soare. Să folosim această vitamină D pentru organism, care nu este o bună doar pentru tegument, ci și pentru activitatea generală a organismului. O lipsă mare de vitamina D și de vitamine în general duce la o stare de oboseală. Oboseala este a întregului organism, a metabolismului, și de aici și oboseala creierului care nu mai funcționează bine. Plecând comanda, creierul constată că celelalte organe nu funcționează bine. Deci trebuie treptat ridicate toate.

Foarte mult contează și puterea minții, puterea exemplului, grupul de socializare, nu stați toți într-un colț și plângeți, nu vă biciuiți cu cafele, plimbați-vă, bucurați-vă de timp liber, gândiți frumos, luați vitamine, mâncați cât mai curat și veți ieși din astenie”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.

Care este diferența între astenie și depresie 

”Astenia înseamnă oboseală și este oboseala care apare în întreg organismul. Este o stare complexă a sistemului nervos, a creierului în generale care nu mai funcționează la nivel normal. Gândirea, cunoașterea, memoria, atenția, judecata, decizia, iubirea, toate se lasă în jos. Asta este depresia. Depresia este cu totul altceva și este o modificare psihică din care trebuie să ieșim cu totul altfel decât din astenie.

Din astenie ieșim cu mișcare, cu vitamine, dincolo trebuie să ne ajute și un medic psihiatru care să facă puțină psihoterapie cu noi și organismul nostru cerebral să funcționeze mai repede și mai bine. 

Din starea de astenie putem ieși în două săptămâni, cel mult. Și nu uitați! Cum ați prins un weekend liber, mergeți la munte, mergeți oriunde, simțiți că vă face bine”, a mai spus renumitul neurochirurg la Antena 3 CNN.

Alimentația pentru a ieși din astenie 

”Trebuie să schimbați alimentația. La revedere carne, treceți pe salate, treceți pe fructe. Toate verdețurile fructele, salatele, ne ajută, ne întineresc organismul. 

Deci recomandarea este simplă, nu uitați de alimentele proaspete, nu uitați salatele, nu uitați fructele, nu uitați soarele și nu uitați să fiți cu zâmbetul pe buze”, a concluzionat prof. dr. Vlad Ciurea în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

În concluzie, astenia nu reprezintă o boală în sine, ci un cumul de manifestări care are legătură cu adaptarea organismului la noile condiții de mediu. Este o afecțiune tranzitorie și nu necesită tratament medicamentos obligatoriu. Însă, dacă simptomele persistă mai mult de două trei săptămâni, este cazul să consultați un medic care va evalua simptomele existente. 

×
Subiecte în articol: astenie de primavara Vlad Ciurea
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close