Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Calculul simplu care ne indică dacă suntem sau nu obezi. Ce este chirurgia obezității și când se recomandă

Calculul simplu care ne indică dacă suntem sau nu obezi. Ce este chirurgia obezității și când se recomandă

Aproape 30% din populația adultă a globului are un surplus de greutate. În ultimii 20 de ani, obezitatea a devenit o problemă des întâlnită, chiar si copiii fiind afectați.

de Andreea Cigolea    |    23 Ian 2024   •   10:34

Cauzele obezității sunt multiple, însă, cel mai adesea, de vină sunt alimentația și sedentarismul.

Când surplusul de greutate este foarte mare, pentru a reda sănătatea persoanei, se poate interveni chirurgical, pentru micșorarea stomacului.

Peste 100 de milioane de pacienți au suferințe legate de excesul supraponderal care include un tratament prompt. Dintre aceștia, cam 10 milioane sunt copii.

România are într-adevăr o problemă cu excesul ponderal identificată la peste 60% dintre concetățeni. 1 din 4 români, care o problemă care este încadrată la obezitate morbidă.

Citește și: Frigul crește riscul de infarct! Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă | Simptomele la care trebuie să fim atenți

Există suferințe asociate excesului ponderal și atunci se impune un tratament pentru că, excesul ponderal nu are doar o conotație estetică, ci discutăm despre scăderea speranței de viață a persoanelor respective, consecința bolilor multiple asociate.

Obezitatea conduce la diabet, hipertensiune, tulburări respiratorii, tulburări endocrine, circulatorii, osteo-articulare", a spus medicul Cătălin Copăescu expert în chirurgia bariatrică.

Calculul indicelui de masă corporală

"Cel mai simplu este să raportăm greutatea la pătratul înălțimii.

"Indicele de masă corporală care ne va poziționa într-una dintre clase.

Fie suntem în zona normală, dacă indicele este între 20-25 kg/ metru pătrat, apoi, dacă avem între 25 și 30 suntem supraponderali, iar clasele de obezitate încep cu 31,32 și peste 50, unde discutăm de super obezitate morbidă", a mai precizat Cătălin Copăescu.

Riscurile operației de micșorare a stomacului

"Ne uităm întotdeauna către o metodă eficientă pentru a slăbi. Există această capcană de a alege o metodă mai ușoară. 

Riscurile unor complicații sunt foarte reduse, fără precedent. Mai puțin de 1% complicații asociate.

Discutăm de 2,3 zile de internare în spital, de un parcurs care nu asociază dureri. Ne așteptăm la o scădere ponderală semnificativă.

25%-30% din excesul ponderal dispare în prima lună după intervenție.

Este aproape lipsită senzația de foame.

La finalul primului an ne așteptăm să ajungă la greutate normală, iar în anii care urmează să se mențină în jurul acelei greutăți", a spus Cătălin Copăescu.

×
Subiecte în articol: obezitate indice masa corporala
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close