Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Primele simptome care pot duce la moarte subită. Dr. Jurcuţ: "Şi-au început ziua aparent sănătoşi şi nu au prins seara"

Primele simptome care pot duce la moarte subită. Dr. Jurcuţ: "Şi-au început ziua aparent sănătoşi şi nu au prins seara"

Astăzi aflăm care sunt bolile cardiace genetice. Cardiologul Ruxandra Jurcuţ ne ajută să le recunoaştem şi ne va spune şi care sunt simptomele. E important să ştim că dacă le descoperim din timp, aceste afecţiuni chiar se vindecă.

Primele simptome care pot duce la moarte subită. Dr. Jurcuţ: "Şi-au început ziua aparent sănătoşi şi nu au prins seara"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    22 Feb 2022   •   11:31

"Dacă în timpul sarcinii părinţii sunt preocupaţi de anumite boli cromozomiale, trebuie să ştim că noi, cardiologii, ne confruntăm cu alte tipuri de boli. Boli genetice care se transmit de la părinţi la copii, indiferent de sexul părinţilor.

Se numesc boli cardiace genetice, care nu sunt cele mai uşoare. Pot fi boli ale muşchiului inimii, boli ale sistemului electric al inimii, pot fi boli ale vaselor mari sau aortei. De toate aceste boli se ocupă cardiologii, de multe ori şi în colaborare cu alte specialităţi dacă mutaţiile respective afectează alte organe", a spus medicul cardiolog, Ruxandra Jurcuţ, marţi, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Simptomele la inimă care ar trebui să alarmeze părinţii

"Bolile cardiace genetice nu se manifestă în prima parte a copilăriei. De obicei, trec în etapa adolescenţei, atunci când copiii pot avea simptome. Unele simptome se pot manifesta chiar şi după 20-30 de ani. Ce este de fapt important, este a se cunoaşte că în familia respectivă, există un anumit istoric.

Dacă într-o familie există decese cardiovasculare la vârstă tânără, la 30-40 de ani. Există ceea ce numim noi, moarte subită cardiacă. Oameni care şi-au început ziua aparent sănătoşi şi nu au prins seara. Lucrul acesta trebuie să atragă atenţia asupra posibilităţii unei boli cardiace genetice. 

Simptomele atipice ale bolilor cardiace genetice

Pacienţii cu boli cardiace genetice au simptome relativ atipice, pentru că sunt simptome pe care le întâlnim şi în alte boli cardiace. Respiră mai greu, pot avea palpitaţii sau dureri în piept. Nu este ceva specific. Ne uităm pe EKG, pe ecografia cardiacă. 

Cauzele morţii subite a sportivilor tineri pe teren

De cele mai multe ori, sunt boli cardiace. Evenimentele sunt foarte dramatice, pentru că sunt oameni tineri, iar lucrurile astea se întâmplă şi în faţa mai multor oameni. Poate ca revers al tragediei care se petrece acolo, este şi asta ocazia de a trage atenţia că aceste boli trebuie diagnosticate la timp. 

De obicei, vorbim despre cardiopatii, boli electrice ale inimii, care şi ele pot duce la astfel de evenimente, dar şi anomalii ale coronarelor. Dacă se face un screening corect al sportivilor se poate evita. Să se facă nu doar printr-o interogare a simptomelor, ci şi printr-o electrocardiogramă şi o ecografie cardiacă.

În anii 80 s-a observat că există o rată mare de decese pe teren, a unor fotbalişti tineri. Aşa s-a şi descris complet această boala care se numeşte cardiomiopatie aritmogenă. Când s-au introdus programele de screening la sportivi, rata de decese pe teren a scăzut dramatic. Deci, se poate.

Cum putem preveni moartea subită

Existe tratamente. Există în dezvoltare tratamente ţintite genetice pentru anumite boli din această categorie. Există aparate pe care le putem implanta pentru a preveni moartea subită. Bolile în sine sunt suficient de complexe ca diagnostic şi ca management, pentru a fi nevoie de centre de expertiză.

Din fericire, în România, s-a înfiinţat astfel de centre de expertiză pentru boli rare, pentru că sunt boli în general rare. Un astfel de centru de expertiză pentru boli rare fiind la Institutul pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu", a mai spus medicul cardiolog.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close