Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Momentul în care trebuie evitat alcoolul, chiar și în cantități mici. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Pot să fac o prostie care poate să fie fatală!”

Momentul în care trebuie evitat alcoolul, chiar și în cantități mici. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Pot să fac o prostie care poate să fie fatală!”

Prof. dr. Vlad Ciurea susține că există un moment în care alcoolul trebuie evitat cu orice preț: ”Chiar și o cantitate mică poate să fie periculoasă!”, susține el.

de Laura Dinu    |    03 Sep 2023   •   16:00

Deși medicul glumește mai mereu, spunând că ”nici Guvernul, nici Parlamentul” nu este împotriva unui pahar de alcool, acesta atrage atenția însă asupra unui moment în care orice cantitate poate deveni periculoasă. Chiar și una foarte mică.

”O cantitate mică de alcool poate să fie periculoasă”, spune renumitul neurochirurg despre consumul pe vreme de caniculă. 

Așadar, medicul susține că orice cantitate de alcool, fie ea cât de mică, trebuie evitată atunci când temperaturile de afară sunt crescute. 

”Cantități mici de alcool, în asociere cu căldura excesivă, ne fac să fim imprevizibili. Să facem mișcări greșite, să cădem, ceea ce este foarte simplu, să aluneci și să cazi. Am văzut căderi în piscină, accidentale, neintenționate. Ori o cantitate mică de alcool poate să fie periculoasă. Nimeni nu este împotrivă, nici Guvernul, nici Parlamentul, s-a dat și decret, aveți voie o sticlă de bere rece în perioada de caniculă. Ne hidratează. 

Aveți voie limonadă, aveți voie un alcool foarte ușor. Alcoolul greu, alcoolul tare, alcoolul cu multe grade este periculos pentru că influențează decizia cerebrală. Pot să fac o prostie care poate să fie fatală. Mă refer la lucruri simple, nu mă refer la lucruri grave, de exemplu să te urci la volan sub influența alcoolului, ceea ce este foarte grav din toate punctele de vedere”, a mai explicat Vlad Ciurea. 

Alcoolul distruge creierul

Doctorul neurochirurg a explicat, de asemenea, că alcoolul trebuie consumat ”doar la nivel de plăcere, nu de sațietate”.

”Alcoolul distruge neuronii. Sunt persoane care vin foarte speriate și spun că le-a apărut atrofie cerebrală. Cum pot eu, în acel moment, să îi spun că a băut alcool? 

Foarte vag încep să îi spun că a mai consumat, din când în când, alcool, și atunci recunoaște. 

Se numește atrofie cerebrală. Și atunci trebuie să ne limităm, limite fiziologice. Atât cât să ne facă plăcere, nu mai mult, să rămână numai la nivel de plăcere, nu la nivel de sațietate”, a declarat prof. dr. Vlad Ciurea în exclusivitate pentru Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Vlad Ciurea alcool
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close