Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Fenomenul care afectează grav creierul! Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Nu doar creierul, întreg organismul! Partea cerebrală suferă imens!”

Fenomenul care afectează grav creierul! Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Nu doar creierul, întreg organismul! Partea cerebrală suferă imens!”

Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat care este fenomenul care afectează grav creierul și ce putem face pentru a diminua, atât cât se poate, efectele acestuia asupra organismului.

de Andreea Cigolea    |    30 Aug 2023   •   11:00

Un nou studiu arată că expunerea prelungită sau repetată la căldură extremă ne afectează considerabil bună funcționare a creierului. Astfel, expunerea repetată la temperaturi caniculare determină o cascadă de reacții în creier, ceea ce conduce la un dezechilibru în întregul organismul. 

Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, în exclusivitate pentru Antena 3, cum este organismul afectat dar și ce trebuie să facem pentru a ne feri de aceste efecte. 

”Acest fenomen, care se numește caniculă, afectează între organismul. Iar noi, care totuși suntem într-o climă temperată, dintr-o dată avem căldură, peste căldură, peste căldură și atunci când anumite temperaturi se mențin ridicate, apare fenomenul de caniculă. Canicula înseamnă acest val de aer cald, nu mai este niciun fel de boare de vânt, de răcoare, și afectează întreg organismul, nu numai creierul. Respirația, digestia, pielea, totul suferă!

În ceea ce privește partea cerebrală, partea cerebrală suferă imens din cauza caniculei. De aceea nu se poate lucra în caniculă. Și de aceea persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă. După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin, fie te odihnești, fie dormi, fie stai puțin în casă ca să nu stai în acel soare puternic care te afectează cerebral și care se numește caniculă. 

Toți am fost în țări arabe, toți am văzut ce se întâmplă. E groaznic. Pe cât de frumos este Dubaiul, atât de mare este canicula în acest moment. Și atunci trebuie să ne protejăm. Cea mai bună protecție este să nu ieșim afară la orele respective. Este foarte greu. Dar dacă trebuie să ieșim afară, trebuie să ne protejăm în general capul, cu aceste pălării albe care ne fac foarte bine și să bem lichide și să nu stăm mult în soare puternic. Pentru că substanța aceea nobilă, substanța cerebrală, va fi expusă acestei călduri excesive și orice persoană înțelege că această căldură excesivă, când am intrat într-o cameră caldă, caldă, caldă, tot organismul suferă. Dar căldura perpendiculară asupra craniului, a cutiei craniene, a pielii capului, asupra firului de păr și asupra creierului este ca și cum l-am expune la un cuptor” a explicat renumitul medic în cadrul rubricii ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3 CNN. 

Iar oboseala pe vreme de caniculă nu apare din cauza lipsei de somn. 

”Apare deshidratarea, pentru că am scos apa din noi și atunci tot organismul funcționează în apă. Nemaiavând apă, nu mai putem funcționa. Și atunci se mai întâmplă fenomenul de lene, de oboseală, de lentoare, îți vine să adormi pe stradă. Noi nu putem influența clima României, dar putem lupta împotriva caniculei, putem preveni evitând să ieșim la maximul de căldură care este pe bulevardele din București sau în zonele în care avem de lucru. Cel puțin până după ora 17:00-18:00 după amiază”, susține prof. dr. Vlad Ciurea. 

Să nu uităm de alimentație, care este extrem de importantă atunci când vine vorba de caniculă. 

”Trebuie să mâncăm foarte ușor, fructe, fructe, cât mai multe fructe. Aici este cheia. Nu putem să mâncăm carne grea. Chiar dacă ne face plăcere acel miros de mici, îi lăsăm pentru mai târziu. Trebuie să mâncăm foarte ușor. Lichide multe și fructe ca să ne ținem și creierul în activitate și întreg organismul să poată funcționa”, mai spune prof. dr. Vlad Ciurea. 

Medicul a atras atenția și asupra consumului de alcool care, chiar și într-o cantitate mică, poate avea efecte extrem de neplăcute. 

”Cantități mici de alcool, în asociere cu căldura excesivă, ne fac să fim imprevizibil. Să facem mișcări greșite, să cădem, ceea ce este foarte simplu, să aluneci și să cazi. Am văzut căderi în piscină, accidentale, neintenționate. Ori o cantitate mică de alcool poate să fie periculoasă. Nimeni nu este împotrivă, nici Guvernul, nici Parlamentul, s-a dat și decret, aveți voie o sticlă de bere rece în perioada de caniculă. Ne hidratează.

Aveți voie limonadă, aveți voie un alcool foarte ușor. Alcoolul greu, alcoolul tare, alcoolul cu multe grade este periculos pentru că influențează decizia cerebrală. Pot să fac o prostie care poate să fie fatală. Mă refer la lucruri simple, nu mă refer la lucruri grave, de exemplu să te urci la volan sub influența alcoolului, ceea ce este foarte grav din toate punctele de vedere”, a mai spus medicul. 

Acesta a avut și un sfat pentru cetățeni, astfel încât efectele caniculei asupra organismului să fie mult diminuate. 

”Evitați temperaturile crescute, evitați această caniculă, îmbrăcați-vă corespunzător și hidratați-vă cu lichide non-alcoolice corespunzător”. 

Prin urmare, dacă vă simțiți obosiți, lipsiți de vlagă, nu dormiți bine, vă scade și memoria, trebuie să știți că este din cauza caniculei și că hidratarea vă ajută să vă reveniți la starea normală. Așa că multă apă, o scurtă siestă după masă și totul va fi bine!

×
Subiecte în articol: Vlad Ciurea Sfat de sănătate
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close