Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Anchetă: Afacerile de familie cu iz penal pe care fostul șef al ANRE le ascunde

Anchetă: Afacerile de familie cu iz penal pe care fostul șef al ANRE le ascunde

Demis recent de la șefia ANRE, Dumitru Chiriță visează să obțină un post important la stat, însă o anchetă marca Antena 3 CNN a scos la iveală numeroase afaceri de familie cu iz penal pe care acesta le ascunde.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2023   •   23:26

După ce a gestionat groaznic criza facturilor la energie și gaze, demis recent de la șefia ANRE, Dumitru Chiriță visează la un post cald la stat.

Atât el, cât și familia sa, au fost plătiți fie de stat, fie de companii strategice sau privați cu legături suspecte, fiind vorba despre afaceri ale căror ițe se opresc în curtea Gazprom, compania prin care Putin își exportă gazul pe tot mapamondul.

Una dintre firmele magnatului Ioan Niculae a fost băgată în faliment, după ce a întârziat mai multe plăți.  Una dintre acestea viza un contract de intermediere, încheiat cu un afacerist din Basarabia,  subcontractor al Gazprom.

Tribunalul Ialomița a decis ca misteriosul afacerist basarabean, Igor Cupeț, să primească un comision de aproape două milioane de dolari de la firma lui Niculae.

Citește și: Ce face România mai bine decât restul Europei? Sondajul care a încins spiritele pe internet

Moldoveanul a mijlocit un import de gaze de la Gazprom via Imex Oil Ltd, iar avocat în această afacere de succes i-a fost Răzvan Chiriță, fiul celui care din 2017 a ținut în mână Agenția Națională de Reglementare în Energie.

Decizia instanței a venit în 2020, nefiind definitivă, dar executorie. Falimentul firmei lui  Ioan Niculae a ajuns, între timp, la Curtea de Apel București, iar Chiriță junior i-a rămas alături afaceristului din Chișinău pe parcursul mai multor termene în instanțe.

Igor Cupeț este un politician și afacerist controversat din Republica Moldova, având vizite dese la Moscova.

Afacerile familiei Chiriță au atras atenția presei, așa cum au atras și mânia opiniei publice.

Anul trecut, în ianuarie, Chiriță își petrecea vacanța în Republica Dominicană, în plină criză a facturilor, când zeci de mii de români și societăți comerciale primeau facturi halucinante.

În loc să ia măsuri din poziția de șef ANRE, plătit regește de statul român, Chiriță se relaxa în vacanță.

Înainte de a intra în politică, fostul șef ANRE a fost electrician la IDEB, iar anii '90 l-au prins în zona sindicală.

Presa a scris că, în acea perioadă, a prins contracte generoase printr-o firmă pe care o conducea, specializată în citirea contoarelor din gospodării.

Azi, recent debarcat de la șefia ANRE, Dumitru Chiriță ar vrea să obțină o funcție care să-i permită să rămână în clubul factorilor de decizie.

Un aspect mai puțin cunoscut opiniei publice este evoluția penală a unor firme  înființate de Chiriță sau de rudele sale, date azi pe numele unui om de încredere, Ilie Mihai Eduard, care a fost condamnat definitiv, în urmă cu puțin timp, pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

×
Subiecte în articol: Dumitru Chiriţă
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close