Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Şefa ANM, avertisment legat de al treilea val de caniculă, aşteptat în România: "Mare atenţie la ziua de sâmbătă" | Prognoza meteo actualizată

Şefa ANM, avertisment legat de al treilea val de caniculă, aşteptat în România: "Mare atenţie la ziua de sâmbătă" | Prognoza meteo actualizată

Elena Mateescu, director ANM, a vorbit la Antena 3 CNN despre cel de-al treilea val de caniculă care va lovi România începând cu săptămâna viitoare. Iată cum arată prognoza meteo pentru România, dar şi pentru cele mai îndrăgite destinații de vacanţă alese de români în această perioadă.

de Claudia Popovici    |    20 Iul 2023   •   21:59

Suntem în mijlocul celui de-al doilea val de caniculă și ne așteptăm să mai avem unul, spun meteorologii. Indicele de disconfort termic măsoară deja 80 de unități pe părțile de sud și sud-est ale țării. Vorbim și de temperaturile resimțite, care în bună parte din țară, dar mai ales în jumătatea sudică, care astăzi au depășit  40° chiar 43°C.

Întrebată ce înseamnă acest al treilea val de caniculă, Elena Mateescu, directorul ANM, a spus:

"Într-adevăr, vorbim de sâmbătă, ziua de sâmbătă, care va aduce intensificare a valului de căldură din această săptămână, pentru că față de ziua de astăzi și mâine, când valorile de temperaturi astăzi cel mult 37° acolo unde am avut-o în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru jumătatea de sud a țării.

Mâine rămâne în vigoare această avertizare, pentru că în continuare ne așteptăm la valori de 33-37° ei bine, sâmbătă ne vom apropia din nou, mai ales în partea de sud și sud-est, de valori de 39-40° la umbră.

În condițiile în care vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, vor determina o creștere a temperaturilor resimțite spre patru și cinci 46° așa cum am avut și în celelalte două săptămâni de când a început  acest val de căldură intens și în zona țării noastre, care a afectat de altfel toată partea de sud-sud-est a Europei.

Pentru că mai multă umiditate în sistemul climatic, coroborat cu temperaturi în creștere, vor conduce la ceea ce înseamnă temperaturi resimțite de peste 40°. Un exemplu, astăzi, la ora 14:00 în Capitală aveam 35° și chiar și la Buzău temperatura resimțită era de 41°.

Şefa ANM, avertisment legat de al treilea val de caniculă așteptat în România: "Mare atenţie la ziua de sâmbătă"

Așadar, mare atenție pentru ziua de sâmbătă, pentru că nu numai valul de căldură intens din partea de sud-sud-est a țării va fi de interes, dar și fenomenele de instabilitate care își vor face apariția pe parcursul după-amiezii și care vor consta în continuare din averse torențiale, cantități de apă pe secvențe scurte de timp de 35-40l/m² și vijelii, iar izolat căderi de grindină.

Iar de marți, într-adevăr, este posibil să consemnăm al treilea val de caniculă și pe care și noi l-am tot menționat în toate intervențiile.

Din nou, temperaturi în partea de sud, de 40°C la umbră, fapt care confirmă, așa cum anticipam și încă de la jumătate a lunii iulie, posibilitatea ca această lună să fie în top trei cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră deja suntem la acest moment pe locul trei și cu siguranță ceea ce urmează a se întâmpla până la sfârșitul lunii iulie, pentru că vom vorbi practic în fiecare zi de temperaturi specifice unei vremi caniculare, pentru că maximele vor depăși în continuare 35° iată, ne apropiem de 40° la încă. Cu siguranță, acest lucru va face ca această lună să fie una dintre cele mai călduroase din istorie. După 2012 și 2007, când ne amintim, aceste veri au fost dintre cele mai călduroase.

Nu este exclus să înregistrăm temperaturi peste ceea ce am avut, pentru că deja solul este mai cald. Se întrunesc ingredientele specifice pentru a înregistra temperaturi mai ridicate atunci când vorbim deja de un val de căldură de lungă durată și când vorbim de maxime peste 35°, până la 40° la umbră, dar și de nopți tropicale, pentru că, căldura este sufocantă și pe parcursul nopților, atunci când consemnăm valori care nu coboară sub 20° chiar urcă la 25°C. Practic, pragul de 25°C reprezentând temperatura maximă a unei zile de vară în România. Și iată o înregistrăm pe parcursul nopților în această perioadă.

ANM, prognoza meteo: "Mare atenție pentru cei care vor alege aceste destinații de vacanță"

Cu siguranță și în zona litoralului temperaturile vor fi în creștere în weekend, pentru că dacă în sudul extrem ne vom apropia de 40°C și în partea de sud-est, în zona litoralului temperaturile cu siguranță vor fi peste 32°-33° care înseamnă o temperatură agre foarte, foarte ridicată pentru această perioadă și cu siguranță apa mării va înregistra și ea temperaturi favorabile.

Atenție la recomandările medicilor  pentru că expunerea în orele amiezii, la orele prânzului, cu siguranță nu poate să facă bine organismului uman atunci când resimțim, inclusiv în zona litoralului, temperaturi apropiate de 38° pentru că gradul mare de umezeală face ca organismul uman să resimtă cu mult mai mult.

În Grecia și Turcia cu siguranță temperaturile ridicate vor fi de interes. Există deja mesajul serviciului meteorologic elen prin care se confirmă, așa cum și noi știm, de altfel, că masa de aer tropical dinspre nordul Africii va fi de interes cel puțin până la sfârșitul lunii iunie. 

Menționam comunicatul Centrului Climatologic din Germania, cu sediul Offenbach, care estimează posibilitatea ca până la sfârșitul lunii iulie toată Europa de Sud și Sud-Est să fie afectată de această masă de aer de origine tropicală dinspre nordul Africii și cum au experimentat deja valori de 44° și deja observăm ce se întâmplă la Atena, în condițiile în care incendiile de vegetație reprezintă o problemă și factorul meteorologic, prin temperaturile foarte ridicate, intensificările de vânt, vegetația foarte uscată favorizează extinderea cu rapiditatea ceea ce se întâmplă în zona respectivă.

Așadar, mare atenție într-adevăr, pentru cei care vor alege aceste destinații, dar nu toată zona Greciei este afectată, ci doar în ceea ce se întâmplă în zona Atenei", a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close