Antena 3 Emisiuni Sinteza zilei Mihaela Bilic: O să fiu ușor șocantă acum - eu în cafea pun îndulcitori

Mihaela Bilic: O să fiu ușor șocantă acum - eu în cafea pun îndulcitori

de Gabriel Dano    |    22 Apr 2021   •   23:15
Mihaela Bilic: O să fiu ușor șocantă acum - eu în cafea pun îndulcitori
Sursa foto: Agerpres

Mihaela Bilic a vorbit, joi seară, la Sinteza zilei, despre abuzul de zahăr pe care îl facem cei mai mulți dintre noi, fie că este vorba despre zahăr pe care îl consumăm în cunoștință de cauză sau zahăr ascuns în diferite produse. Nutriționistul subliniază că a mânca dietetic nu înseamnă neapărat și sănătos.

"Avem o monotonie alimentară. Am observat și când mergem la cumpărături sau la restaurant, cumpărăm și comandăm cam aceleași feluri de mâncare. Foarte multă lume confundă mâncatul dietetic cu mâncatul sănătos. Dietetic înseamnă fără grăsime: dietetic înseamnă lucruri ușor de digerat ca atunci când ești după o hepatită, ești convalescent și organismul trebuie să depună un efort cât mai mic.

A mâncat dietetic nu este însă neapărat sănătos, pentru că fără grăsime organismul nostru de la piele până la transmiterea impulsului nervos este profond afectat. Și atunci o alimentație care este excesiv de săracă în grăsimi nu e deloc sănătoasă.

În anii '70, grăsimea a fost acuzată de boli cardiovasculare, când de fapt vinovatul era zahărul. Acum ne-am dat seama, după 50 de ani de alimente light și degresate că obezitatea a explodat și că acum avem în mod năucitor zahăr în foarte multe produse, dincolo de dulciuri, în care este normal să fie prezent.

În acest context, alimentația noastră, de teama grăsimilor, a fost îmbogățită cu zahăr, ca mâncarea să fie gustoasă și, iată, ne confruntăm acum cu o năucitoare explozie a obezității și a bolilor cardiovasculare care categoric este legată de acest consum de zahăr", a spus Mihaela Bilic.

Nutriționistul pune, așadar, zahărul pe primul loc în topul alimentelor periculoase. Însă atrage atenția asupra înlocuirii lui cu altceva.

"Puteți elimina zahărul din viața voastră, dar atenție, că și aici oamenii caută un fel de vinovat și, dacă se poate, să existe și un salvator. Deci, indiferent că e brun, roșu, de trestie, de sfeclă... Așa cum sucurile de fructe sunt un fel de esență de fruct, care pentru organism este percepută ca perfuzie în venă de glucoză, așa și zahărul este esența unei plante. (...) Când zic zahăr zic și miere.

Ca să fiu autentică și ușor șocantă până la capăt, aș spune: eu în cafea pun îndulcitori. Îndulcitorii sunt acele substanțe care sunt efectiv făcuți în laborator și care au o putere de îndulcire de la 600 până la 800 mai mare decât zahărul", a explicat Mihaela Bilic.

 

×
Subiecte în articol: mihaela bilic

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

x close