Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Generalul Cătălin Ranco Pițu: Aproape toți cei care au preluat puterea în 1989 erau oamenii serviciilor secrete rusești

Generalul Cătălin Ranco Pițu: Aproape toți cei care au preluat puterea în 1989 erau oamenii serviciilor secrete rusești

Generalul Cătălin Ranco Pițu a acordat un interviu exclusiv la Antena 3 CNN, discutând despre gruparea care a preluat puterea în 1989 și subliniind legăturile acesteia cu serviciile secrete rusești.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Dec 2023   •   23:12

Generalul Cătălin Ranco Pițu a vorbit despre gruparea care a preluat puterea în România după moartea lui Nicolae Ceaușescu.

Aceasta, cunoscută sub numele de Gruparea Ion Iliescu, își propunea inițial înlăturarea lui Ceaușescu și menținerea țării în sfera de influență a URSS

"Gruparea care a preluat puterea după moartea lui Nicolae Ceaușescu, a fost gruparea intitulată Ion Iliescu, care încă de la început avea ca scop înlăturarea lui Ceaușescu, păstrarea României în sfera de influență a URSS.

Această grupare îl avea ca lider politic pe Ion Iliescu, ca lider militar pe generalul Nicolae Militaru. Scopurile fiind ca odată ce se ivea situația prielnică să se preia puterea într-un mod violent.

Citește și: Generalul Cătălin Ranco Pițu, dezvăluiri despre cum ar fi fost răsturnat Nicolae Ceaușescu: "Aveau o bandă cu sunete de joasă frecvență care provocau senzație de rău în stomac"

Pentru că cei care i-au cunoscut pe componenții grupului au știut foarte clar că generalul Nicolae Militaru prefigura o confruntare violentă cu securitatea și prefigura ca fiind singura soluție o înlăturare violentă a lui Ceaușescu de la putere.

Toți componenții acelui grup au ajuns la putere în decembrie 1989.

Ion Iliescu a devenit președintele României, Nicolae Militaru a fost imediat, în 23 decembrie, pus de Ion Iliescu ca fiind noul ministru al Apărării și toți ceilalți componenți ai grupului Escu au fost imediat puși în puncte cheie de conducere politico-militare în statul român", a spus Gen. Cătălin Ranco Pițu.

Întrebat dacă această grupare era în relații cu serviciile secrete străine, fostul procuror șef a spus:

"Pe baza probelor administrate s-a ajuns la concluzia conform căreia, într-o proporție covârșitoare, 90% din cei care au preluat puterea au fost aserviți unei puteri străine, mai precis URSS, prin apartenența la GRU.

Generalii care au preluat puterea sau care au fost reactivați de Ion Iliescu, au fost cu toții documentați ca fiind în slujba acestui serviciu GRU", a mai precizat Cătălin Ranco Pițu.

Întrebat dintre cei care au fost în gruparea care a preluat puterea în decembrie 1989, câți dintre ei erau oamenii serviciilor secrete rusești, generalul a răspuns:

"Aproape toți. Asta arată documentele, dar și martorii audiați", a spus Generalul Cătălin Ranco Pițu, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close