Antena 3 CNN Externe 44 de oameni ucişi la o nuntă în Turcia

44 de oameni ucişi la o nuntă în Turcia

44 de oameni ucişi la o nuntă în Turcia
Sursa foto: mascati
05 Mai 2009   •   03:50

Oameni mascaţi, înarmaţi cu grenade şi arme automate au atacat o nuntă din sud-estul Turciei omorând 45 de oameni şi rănind 20. Două fete au supravieţuit după ce corpurile prietenilor lor măcelăriţi au căzut peste ele.

Viceguvernatorul Ferhat Ozen din provincia Mardin declara că atacul din timpul nopţii s-a produs în satul Bilge, de lângă Mardin. Unele publicaţii notează că la baza omorului ar fi stat o dispută între familiii într-o regiune unde rivalităţile şi legăturile tribale sunt mai puternice decât puterea de stat.

Ozen aprecia că că mobilul ar putea fi o veche dispută între grupuri rivale ale gărzilor din satele pro-guvernamentale, care luptă alături de trupele turce împotriva rebelilor kurzi din regiune. Dacă acesta se dovedeşte adevărat, guvernul se va vedea supus unor noi presuni de a-şi ţine în frâu miliţiile, multe asociate cu traficul de droguri şi alte infracţiuni.

Mehmet Besir Ayanoglu, primarul din Mardin, declara pentru televiziunea turcă că a vorbit cu două fete ce au supravieţuit, care au povestit că cel puţin doi bărbaţi mascaţi au atacat casa unde avea loc nunta. Alte relatări vorbesc de patru atacatori. Soarta mirilor nu era cunoscută.

Televiziunea de stat arăta că soldaţiii au înconjurat satul şi au blocat accesul în zonă. De ani, Turcia se străduişte să reducă forţa de 70.000 de gărzi ale satelor fără a lăsa mase de luptători antrebaţi pe drumuri în sud-est, unde şomajul atinge în unele zone şi 50%. Sistemul este una din puţinele surse lucrative de angajare din zonă.
Armata a eliminat mii de gărzi suspectate că îi favorizează pe rebelii kurzi în lupta pentru autonomie. Mai multe sute au fost acuzate de trafic de arme şi droguri.
Mulţi rebeli şi gărzi sunt din aceleaşi sate sau clanuri.
Conflictul dintre gherilelele kurde şi forţele guvernamentale a făcut zeci de mii de victime din 1984.
Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close