Antena 3 CNN Externe Ahmad Massoud îi cheamă pe afgani la revoltă națională împotriva talibanilor. Militații i-ar împiedica pe americani să plece din țară la Mazar-i-Sharif

Ahmad Massoud îi cheamă pe afgani la revoltă națională împotriva talibanilor. Militații i-ar împiedica pe americani să plece din țară la Mazar-i-Sharif

Ahmad Massoud, liderul Frontului Național de Rezistență afgan, NRF, a chemat, luni, la revoltă națională împotriva talibanilor, după ce purtătorul de cuvânt al grupării militante, Zabihullah Mujahid, a anunțat cucerirea Văii Panjshir iar imagini distribuite pe rețelele sociale arată steagul taliban ridicat într-un fost complex guvernamental.

Ahmad Massoud îi cheamă pe afgani la revoltă națională împotriva talibanilor. Militații i-ar împiedica pe americani să plece din țară la Mazar-i-Sharif
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    06 Sep 2021   •   15:52

Într-un mesaj audio postat pe pagina de Facebook, Massoud a negat că talibanii ar controla complet provincia.

El a spus că luptătorii din rezistență sunt încă prezenți în Panjshir și continuă lupta.

Massoud a mărturisit că membri ai familiei sale au fost uciși, duminică, de militanți și că aceștia din urmă au ignorat apelul clericilor la negocieri și la încetarea luptelor.

Potrivit liderului NRF, talibanii "nu sunt afgani, ci străini care lucrează pentru străini" și vor să țină Afganistan izolat de restul lumii.

El a făcut apel la populație "să se alăture rezistenței pe toate căile și în toate formele posibile" și a blamat, pe de altă parte, comunitatea internațională pentru "legitimarea talibanilor" și pentru că le-a acordat acestora "încredere militară și politică".

پیام محترم احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان

Publicată de Ahmad Massoud pe Luni, 6 septembrie 2021

Massoud, un tânăr de 32 de ani cu studii militare efectuate la Londra, este fiul cunoscutului combatant anti-sovietic Amhad Shah Massoud, ucis de Al Qaeda într-un atentat cu bombă pe 9 septembrie 2001.

Anterior mesajului înregistrat, el a postat pe Twitter un alt mesaj, din care reiese că talibanii nu au reușit să-l captureze.

Congresman SUA: Talibanii se joacă de-a ostaticii la Mazar-i-Sharif

În paralel cu evoluțiile din Panjshir, un republican membru al Congresului SUA îi acuză pe talibani că ține cetățeni americani captivi în nordul țării.

Michael McCaul a declarat că insurgenții au i-au oprit pe mai mulți cetățeni americani și afgani să părăsească țara pe aeroportul internațional din Mazar-i-Sharif.

Potrivit lui McCaul, mai multe avioane au încercat să decoleze de pe aeroport în ultimele zile.

Ar fi vorba de șase avioane cu americani și afgani.

"Departamentul de stat a autorizat aceste zboruri iar talibanii nu le lasă să părăsească aeroportul, pentru că vor ceva în schimb", a susținut el.

BBC și Reuters au confirmat spusele republicanului. Reuters a transmis că sunt peste 1.000 de oameni care au fost împiedicați să plece.

Talibanii au respins acuzațiile drept "propagandă". 

"Nu este adevărat. Mujahedinii noștrii n-au nimic de-a face cu afganii obișnuiți. Este propagandă și o respingem", a spus purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.

Foto: Imagine distribuită pe rețelele sociale, despre militanții care afirmă că surprinde momentul ridicării steagului taliban în Panjshir

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close