Antena 3 CNN Externe Ameninţare asupra omenirii? Iranul poate produce o BOMBĂ ATOMICĂ în mai puţin de patru luni

Ameninţare asupra omenirii? Iranul poate produce o BOMBĂ ATOMICĂ în mai puţin de patru luni

Ameninţare asupra omenirii? Iranul poate produce o BOMBĂ ATOMICĂ în mai puţin de patru luni
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
21 Iun 2012   •   07:44

Iranul are suficiente stocuri de uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută pentru a obţine în mai puţin de patru luni suficient uraniu puternic îmbogăţit pentru a produce o bombă atomică, au declarat mai mulţi experţi americani, citaţi de AFP.

"Este clar că Iranul ar putea produce o bombă atomică foarte rapid dacă ar lua această decizie", a spus în faţa Comisiei de Apărare din cadrul Camerei Reprezentanţilor Stephen Rademaker, expert în cadrul centrului de reflecţie Bipartisan Policy Center din Washington.

Autorităţile din Teheran au produs deja 3.345 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută, destul pentru a dispune, după îmbogăţire ulterioară, de suficient uraniu pentru două bombe atomice.

Cu acest stoc, iranienii "ar putea produce suficientă materie de fisiune pentru o armă nucleară între 35 şi 106 zile", a calculat oficialul american.

Potrivit lui David Albright, preşedintele Institutului pentru ştiinţă şi securitate internaţională (Isis), audiat de asemenea miercuri, Teheranul ar avea nevoie de "patru luni pentru a avea suficient uraniu de calitate militară" pentru o bombă.

Pentru a putea fi folosit într-o bombă atomică, uraniul 235 trebuie să fie îmbogăţit la aproape 90 la sută.

La începutul anului, secretarul american al Apărării Leon Panetta a afirmat că iranienii ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce suficient uraniu îmbogăţit necesar unei bombe atomice dacă se vor hotărî să obţină arma nucleară.

 

×
Subiecte în articol: bomba atomica Teheran uraniu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close