Antena 3 CNN Externe American acuzat de spionaj şi condamnat la moarte în Iran

American acuzat de spionaj şi condamnat la moarte în Iran

American acuzat de spionaj şi condamnat la moarte în Iran
Sursa foto: Foto:iribnews.ir
09 Ian 2012   •   13:36

Un tribunal iranian a judecat şi condamnat la moarte un cetăţean american , după ce acesta a fost acuzat de spionaj în favoarea Statelor Unite, a anunţat postul naţional de radio iranian.

Acest caz este ultimul, care escaladează tensiunile tot mai acute dintre autorităţile de la Washington şi guvernul de la Teheran.

Iran l-a acuzat pe Amir Mirzaei Hekmati, fost puşcaş marin, că a fost antrenat special în bazele americane din Irak şi Afganistan pentru desfăşurarea de misiuni operative de spionaj, înainte de a intra pe teritoriul Iranului. Conform sursei citate, Amir are la dispoziţie 20 de zile pentru a depune recurs la sentinţa primită.

Amir Mirzaei Hekmati, de 28 de ani, a ocupat un post de translator în rândul armatei americane. El s-a născut în Arizona, cu origini iraniene. Tatăl său, un respectabil profesor de colegiu în Michigan, este stupefiat după aflarea veştii. El spune că Amir nu este agent CIA şi că acesta îşi vizita rudele în momentul arestării.

Procesul lui Hekmati a avut loc pe fondul contrelor dintre SUA şi Iran. Americanii au anunţat restricţii noi şi dure împotriva programului de dezvoltare nuclear al Iranului. Oficialii de la Pentagon se tem că iranienii încearcă să construiască un arsenal de armament atomic, în ciuda declaraţiilor oficiale venite de la Teheran, conform cărora Iranul construieşte reactoare nucleare doar pentru a-şi asigura resurse de energie.

Departamentul de Stat American a cerut eliberarea imediată a Hekmati.
Răspunsul Curţii Revoluţionare de la Teheran a venit prompt. Hekmati este considerat "mohareb"(cel care luptă împotriva lui Allah) şi "mofsed"(cel care răspândeşte corupţia pe Pământ). De aceea este condamnat la moarte.
Cum Hekmati are dublă cetăţenie, iar SUA şi Iran au încetat relaţiile diplomatice, americanii au apelat la ajutorul diplomaţilor elveţieni pentru soluţionarea acestui conflict.
De cealaltă parte, iranienii nu recunosc statutul de dublă cetăţenie şi îl consideră pe Hekmati cetăţean iranian. El a fost judecat şi condamnat conform legilor iraniene în vigoare.

×
Subiecte în articol: Washington SUA Teheran
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close