Antena 3 CNN Externe Atacul cu drone asupra Kremlinului a fost organizat chiar de guvernul rus, arată o analiză ISW

Atacul cu drone asupra Kremlinului a fost organizat chiar de guvernul rus, arată o analiză ISW

Guvernul Rusiei este cel care a organizat, în noaptea de marți spre miercuri, atacul cu drone deasupra Kremlinului, intenția reală fiind aceea de a crea o stare propice în rândul populației, în vederea unei mobilizări ample, pe fondul așteptatei contraofensive ucrainene.

Atacul cu drone asupra Kremlinului a fost organizat chiar de guvernul rus, arată o analiză ISW
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mai 2023   •   13:08

Concluzia apare într-o relatare a agenției spaniole de știri, EFE, care citează opinia analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA, ISW.

Potrivit think tank-ului american, autoritățile ruse au adoptat recent măsuri pentru consolidarea apărării antiaeriene în interiorul țarii, chiar și în interiorul Moscovei.

De aceea, este extrem de puțin probabil ca două drone să fi trecut prin ceea ce ISW numește "multiplele straturi de apărare antiaeriană".

Citește și: "O înscenare. Dacă ucrainenii au ajuns cu drone deasupra Kremlinului, armata rusă este inexistentă", declară generalul Cristian Barbu

La fel de puțin probabil este ca aceste drone să fi explodat sau să fi fost doborâte chiar deasupra Kremlinului într-un atac real, surprins în mod oportun de mai multe camere de supraveghere.

Imagini verificate prin geolocalizare în ianuarie 2023 arată că autoritățile ruse au amplasat sisteme de apărare antirachetă sol-aer Panţîr în apropierea Moscovei, pentru a crea cercuri defensive în jurul orașului.

În concordanță cu opina exprimată anterior de alți specialiști, ISW subliniază că un astfel de atac, rămas nedetectat de aceste sisteme de apărare antiaeriană și semnalat în apropierea unei ținte atât de importante ar reprezenta "o mare rușine pentru Rusia".

Kremlinul a acuzat imediat Ucraina de comiterea unui atac terorist. Toate reacțiile oficiale ulterioare de la Moscova au preluat narativul președinției ruse.

Dacă atacul cu drone nu ar fi fost organizat pe plan intern şi se producea în mod neașteptat, este foarte posibil ca răspunsul oficial al Rusiei să fi fost, inițial, mult mai dezorganizat, susține ISW.

ISW: "Rusia vrea să prezinte populației războiul din Ucraina ca pe o problemă existențială"

"Prezentarea rapidă şi coerentă a unei narațiuni oficiale rusești despre atac sugerează că Rusia a înscenat acest incident foarte aproape de sărbătoarea Zilei Victoriei, pe 9 mai, pentru a prezenta populației războiul ca fiind o chestiune existențială pentru țară", apreciază analiștii americani.

Ei mai remarcă faptul că mai mulți bloggeri naționaliști ruși s-au folosit de presupusul atac asupra Kremlinului pentru a face apel la o escaladare a războiului din partea Rusiei, în pofida faptului că Moscova nu are în prezent capacitatea militară de-și amplifica operațiunile în Ucraina cu mijloace clasice de luptă.

Nu doar ISW și analiștii militari occidentali pun la îndoială versiunea rusă asupra evenimentelor din noaptea de marți spre miercuri, de la Moscova.

Jurnalistă rusă: "Acuzațiile privind tentativa de asasinat asupra lui Putin sunt ridicole"

Cunoscuta publicistă independentă rusă Iulia Latînina scrie în Novaia Gazeta că acuzațiile Kremlinului privind o "tentativă de asasinare a lui Putin" sunt ridicole.

"Kremlinul se întinde pe o suprafață de 28 de hectare. Putin stă într-un buncăr, nu la Kremlin, iar cantitatea de explozibil transportată de o dronă este neglijabilă. O dronă care lovește cupola Marelui Palat al Kremlinului este, oare, o tentativă de asasinare a lui Putin? Oare Putin dormea sub cupolă?

Dar, ca să strice sau chiar să saboteze prezența lui Putin la paradă (cea organizată de 9 mai, n.r.) este tocmai (incidentul) potrivit", a opinat ea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezmințit, miercuri, orice implicare a Kievului într-un atac asupra lui Vladimir Putin.

Foto: Palatul Kremlinului, Moscova, Rusia

×
Subiecte în articol: ISW atac drone Kremlin
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close