Antena 3 CNN Externe Atacuri extrem de VIOLENTE în Turcia. Un tânăr a murit strivit de o maşină, iar premierul anunţa că situaţia "este CALMĂ" în Turcia

Atacuri extrem de VIOLENTE în Turcia. Un tânăr a murit strivit de o maşină, iar premierul anunţa că situaţia "este CALMĂ" în Turcia

Atacuri extrem de VIOLENTE în Turcia. Un tânăr a murit strivit de o maşină, iar premierul anunţa că situaţia "este CALMĂ" în Turcia
de O.P.    |    04 Iun 2013   •   06:32

 Protestele din Turcia nu încetează nici după patru zile de confruntări cu poliţia, care foloseşte mijloace din cele mai brutale împotriva manifestanţilor.

La Istanbul au fost ridicate din nou baricade, după ce, ieri, s-a înregistrat prima victimă a violenţelor: un tânăr demonstrant strivit de o maşină.

Cu puţin timp în urmă s-a anunţat o a doua victimă, un tânăr împuşcat mortal în sudul ţării. În acest timp, premierul e în Maroc şi susţine că situaţia e pe cale să se calmeze.



Mii de manifestanţi au blocat, cu baricade din pietre de pavaj, accesele spre piaţa Taksim din Istanbul, locul unde au luat naştere protestele. Pentru a patra zi la rând, forţele de ordine au intervenit deosebit de violent, cu tunuri cu apă şi gaze iritante. Manifestanţii au ripostat cu pietre.

Demonstraţii au avut loc şi în faţa biroului din Istanbul al premierului Regep Taiip Erdogan, în capitala ţării, Ankara, în marele port Izmir şi în numeroase alte oraşe.



Protestele au fost declanşate de proiectul guvernului de a construi un mall şi o moschee pe locul unui parc din Istanbul. Dar, apoi, manifestanţii au început să critice intenţia premierului Erdogan de a institui norme islamice rigide în viaţa de zi cu zi a turcilor.

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie denunţă brutalitatea forţelor de ordine, dar premierul nu pare impresionat de reproşurile lor.

"Situaţia este mai calmă acum iar oamenii au început să-şi vină în fire în Turcia. Până când mă voi întoarce în Turcia, situaţia va reveni la normal", declara Erdogan.



Confruntările din primele trei zile de proteste s-au soldat cu peste o mie de răniţi la Istanbul şi 700 la Ankara, potrivit ONG-urilor şi surselor medicale. Guvernul susţine, însă, că aceste cifre sunt exagerate.

×
Subiecte în articol: proteste turcia Piata Taksim
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close