Antena 3 CNN Externe Au început ceremoniile pentru învestirea în funcţie a lui Barack Obama (VIDEO)

Au început ceremoniile pentru învestirea în funcţie a lui Barack Obama (VIDEO)

Au început ceremoniile pentru învestirea în funcţie a lui Barack Obama (VIDEO)
Sursa foto: Barack Obama
19 Ian 2009   •   08:52

Barack Obama a dat startul ceremoniilor organizate la Washington pentru învestirea sa în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Obama a parcurs simbolic acelaşi traseu pe care l-a făcut Abraham Lincoln, înainte de învestitura sa din 1861. Ziua cea mare va fi marţi, când, la Washington, două milioane de oameni sunt asteptaţi să ia parte la învestitura primului preşedinte american de culoare.
În discursul de la Lincoln Memorial, Barack Obama le-a mulţumit americanilor pentru că l-au susţinut.
"Ceea ce îmi dă cea mai mare speranţă nu sunt zidurile, ci ceea ce umple spaţiul dinăuntru: voi, americanii din fiecare regiune sau stat, care aţi venit aici încrezători în viitorul acestei ţări şi vreţi să ne ajutaţi să ajungem acolo", a declarat acesta, adăugând că "numai împreună vom putea reuşi!".
Discursul lui Barack Obama a fost precedat de un concert.
Discursul pe care Obama îl va susţine marţi va fi extrem de scurt. Jurământul rostit de viitorul preşedinte constă într-o frază de doar 25 de cuvinte, în care viitorul lider se angajează să apere Constituţia ţării. Preşedintele ales jură cu mâna stângă pe Biblie şi cu mâna dreaptă ridicată. Biblia care va fi folosită la ceremonie este aceeaşi pe care a folosit-o şi Abraham Lincoln, acum aproape 150 de ani.
Depunerea jurământului va fi urmată de un zbor cu elicopterul, dar şi de tradiţionala paradă de pe principala arteră a Capitalei, care se va încheia în faţa Casei Albe. Peste cinci milioane de oameni vor lua parte la ceremonia de marţi, iar aproximativ 40.000 de militari, membri ai Gărzii Naţionale şi membri ai forţelor de ordine vor asigura securitatea evenimentului.
George W. Bush a decretat stare de urgenţă pentru ceremonia de învestitură a lui Obama. Măsura, doar formală, a fost luată pentru a debloca fonduri federale. Acestea ar trebui să acopere o parte din cheltuielile estimate la 150 de milioane de dolari.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Barack Obama investire
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close