Antena 3 CNN Externe Campionii la F1, Hamilton și Vettel critică legea anti-LGBT propusă de Viktor Orban, înaintea Marelui Premiu al Ungariei

Campionii la F1, Hamilton și Vettel critică legea anti-LGBT propusă de Viktor Orban, înaintea Marelui Premiu al Ungariei

Campionii mondiali de Formula 1 Lewis Hamilton și Sebastian Vettel s-au pronunțat împotriva referendumului legii LGBT planificat de guvernul maghiar, conform AP.

Campionii la F1, Hamilton și Vettel critică legea anti-LGBT propusă de Viktor Orban, înaintea Marelui Premiu al Ungariei
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    30 Iul 2021   •   17:17

Guvernul Ungariei dorește un referendum național cu scopul de a primi sprijinul public pentru o nouă lege despre care Uniunea Europeană spune că discriminează persoanele LGBT. 

De șapte ori campion la F1, Hamilton, care urmărește câștigarea Marelui Premiu al Ungariei, și-a făcut cunoscută opoziția pe social media.

„Înaintea Marelui Premiu din acest weekend, doresc să împărtășesc sprijinul meu pentru cei afectați de legea guvernului anti-LGBTQ +. Este inacceptabil, laș și înșelător pentru cei de la putere să sugereze o astfel de lege ”, a scris Hamilton pe Instagram.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Toată lumea merită să aibă libertatea de a fi ei înșiși, indiferent pe cine iubește sau cum se identifică. Îi îndemn pe poporul Ungariei să voteze în viitorul referendum pentru a proteja drepturile comunității LGBTQ +, au nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată. ”

Săptămâna trecută, prim-ministrul Viktor Orban a postat un videoclip pe Facebook pentru a spune că referendumul este necesar pentru a contracara opoziția puternică față de măsurile UE, despre care a spus că a abuzat de puterea sa prin lansarea acțiunilor legale împotriva Ungariei în legătură cu legea.

De patru ori campionul F1, Vettel, a luat cuvântul joi la GP-ul Ungariei.

"Mi se pare jenant pentru țara aceasta", a spus Vettel, care este al treilea cel mai important pilot din toate timpurile. „Nu pot să înțeleg de ce ei (guvernul) se luptă în loc să îi lase pe oameni liberi să facă ceea ce le place”.

Legea adoptată luna trecută de parlamentul Ungariei interzice descrierea homosexualității sau a realocării sexului către minori în programele de educație școlară și conținutul media.

Trecerea legii a declanșat o confruntare aprinsă între guvernul de dreapta al lui Orban și UE, cu 27 de state membre ale UE, care susțin că legea contravine valorilor fundamentale ale blocului.

Referendumul va aborda aspecte precum dacă copiii ar trebui să fie introduși în subiecte de orientare sexuală în școli și dacă reatribuirea de gen ar trebui promovată sau descrisă copiilor.

Sâmbăta trecută, mii de susținători LGBT au mărșăluit în parada anuală a Budapest Pride.

Purtătorul de cuvânt al Budapest Pride, Jojo Majercsik, a declarat că nu a fost doar o sărbătoare și o amintire a luptelor istorice ale mișcării LGBT, ci un protest împotriva politicilor actuale ale lui Orban.

Luna aceasta, activiștii au ridicat o inimă de culoare curcubeu, înaltă de 10 metri înălțime (30 de metri înălțime), vizavi de clădirea Parlamentului.

La GP-ul Turciei în noiembrie anul trecut, Vettel a purtat o cască specială care promovează un mesaj de diversitate și incluziune.

Designul căștii prezenta o mulțime diversă de oameni, o bandă curcubeu proeminentă și un gradient alb-negru cu mesajul: „Fără margini, doar orizonturi - doar libertate” scris deasupra.

Hamilton, singurul pilot negru din F1, s-a pronunțat pe larg împotriva rasismului. El și alți piloți au stat în genunchi împotriva rasismului înainte de curse, în ultimul an.

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close