Antena 3 CNN Externe Când va renunța Coreea de Nord la armele nucleare

Când va renunța Coreea de Nord la armele nucleare

Când va renunța Coreea de Nord la armele nucleare
20 Iul 2018   •   08:35

Directorul pentru informaţiile naţionale ale SUA, Dan Coats, a apreciat joi că denuclearizarea Coreei de Nord este posibilă tehnic în interval de un an, dar a precizat că o astfel de evoluţie este improbabilă, relatează Reuters.

La forumul de securitate de la Aspen, în statul Colorado, lui Coats i s-a cerut să comenteze afirmaţia lui John Bolton, consilier naţional pentru securitate al Casei Albe, că Phenianul şi-ar putea elimina într-un an programul de înarmare nucleară. Şeful comunităţii americane de informaţii a răspuns că "este posibil tehnic, dar probabil nu se va întâmpla", iar în sprijinul opiniei sale a menţionat şi poziţia secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, care "a spus clar că este greu, că va dura ceva timp". Coats a explicat că Pompeo a proiectat un interval de timp mai lung. "Este un proces mult mai complicat decât cred majoritatea oamenilor", a adăugat el.

Întâlnirea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe 12 iunie, a fost urmată de o vizită a secretarului de stat Pompeo la Phenian la începutul lui iulie. Kim a promis denuclearizarea, dar potrivit agenţiei Reuters, nu s-au observat acţiuni concrete în această direcţie.Marţi, Trump a declarat presei că "nu e nicio grabă" şi nu există limită de timp pentru negocierile cu Coreea de Nord pe tema denuclearizării.

Dan Coats şi-a exprimat scepticismul: "Nu cred că ar trebui să continuăm cu presupunerea că toate acestea vor da rezultate. Însă, având ocazia de a încerca să reuşim aici, în loc de posibilitatea de porni la război cu o ţară potenţial înarmată nuclear şi a ceea ce am evaluat ca un lider oarecum instabil, de ce să nu facem o încercare?".

Potrivit directorului, problema nu este încrederea în nord-coreeni, ci asigurarea mecanismelor corespunzătoare de verificare. "Ştim şi avem capacitatea de a şti ce fac şi ne vom asigura că o facem cum trebuie", a insistat el.

Sancţiunile împotriva Coreei de Nord sunt în general respectate, cu sprijinul Chinei, al Rusiei şi al altor state, iar reducerea exporturilor nord-coreene îl obligă pe Kim Jong Un să aibă în vedere posibilitatea prăbuşirii economiei naţionale în cazul în care nu se înregistrează progrese în direcţia discutată, a mai spus Coats.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Coreea de Nord arme nucleare renunta
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close