Antena 3 CNN Externe Cazul Arctic Sea. Presupuşii piraţi, duşi la o închisoare a fostului KGB din Moscova

Cazul Arctic Sea. Presupuşii piraţi, duşi la o închisoare a fostului KGB din Moscova

Cazul Arctic Sea. Presupuşii piraţi, duşi la o închisoare a fostului KGB din Moscova
Sursa foto: Arctic Sea
21 Aug 2009   •   15:15

Noi informaţii în cazul cargoului Arctic Sea, deturnat luna trecută în Marea Baltică. O parte din echipaj şi presupuşii piraţi au fost aduşi la Moscova. Cargoul sub pavilion maltez a fost eliberat de o navă militară rusească, după ce dispăruse fără urmă timp de câteva săptămâni.

După o amplă operaţiune de căutare în care Rusia a primit şi ajutorul NATO, cei opt presupuşi piraţi s-au predat, fără să opună rezistenţă în largul insulelor Capului Verde. Membrii echipajului au oferit primele detalii despre ceea ce li se întâmplase.

Patru marinari au rămas să conducă vasul spre un port rusesc, iar ceilalţi au fost duşi cu avionul la Moscova, la fel ca şi presupuşii piraţi, patru cetăţeni estoni, doi ruşi şi doi letoni. În timpul zborului, ei au susţinut că erau doar nişte militanţi ecologişti inofensivi, deşi nu prea arătau astfel.

Răpitorii au fost duşi la o închisoare a fostului KGB, pentru continuarea anchetei. Potrivit primelor constatări, cargoul a fost deturnat la 24 iulie, în apele teritoriale suedeze. Ulterior, o societate rusă de asigurări a primit o cerere de răscumpărare de 1,5 milioane de dolari. Multe elemente rămân, încă, misterioase.

Unii experţi cred că Arctic Sea nu transporta doar lemn finlandez, aşa cum s-a afirmat, ci şi arme sau chiar droguri. S-a emis chiar ipoteza că răpirea ar fi doar un episod din luptele pentru putere între clanurile rivale de la Moscova, iar Kremlinul ar fi fost nevoit să intervină pentru a preveni un scandal internaţional.

Antena3

×
Subiecte în articol: Marea Baltica
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close