x close

Celebrul poet Nicanor Parra a murit la 103 ani

23 Ian 2018   •   18:23
Celebrul poet Nicanor Parra a murit la 103 ani

Nicanor Parra, scriitor iconoclast şi profet autoproclamat al anti-poeziei, a încetat din viaţă la vârsta de 103 ani, a anunţat marţi ministrul culturii din Chile, Ernesto Ottone, precizează AFP. 

Recompensat cu numeroase distincţii naţionale, Nicanor Parra a câştigat în 2011 prestigiosul premiu Cervantes, considerat un echivalent al Nobelului pentru literatura hispanică. 

Venerabilul poet, care trăia departe de lume, în mica staţiune Las Cruces (centru), refuza să acorde interviuri. 

Parra s-a născut la 5 septembrie 1914 la San Fabian de Alico, în regiunea Chillan, din sudul Chile, într-o familie modestă în care s-au născut mai mulţi artişti celebri, precum sora acestuia, Violetta Parra, compozitoarea melodiei ''Gracias a la vida'', popularizată de Mercedes Sosa şi Joan Baez. 

În 1937, Parra, de profesie fizician şi matematician, publică primul volum de versuri, ''Cancionero sin nombre'', şi primeşte două burse de studiu pe durata a doi ani la Brown University din Statele Unite şi la Oxford, Marea Britanie. Când revine în ţară, predă fizica, devine directorul facultăţii de inginerie de la Universitatea din Chile, după care se apucă de predat literatura. 

Devine cunoscut în 1954 cu volumul ''Poemas y antipoemas'', actul de naştere al ''anti-poeziei'' sale, scriitură ireverenţioasă, socială, simplă câteodată, care încearcă să facă poezia să evadeze din cămaşa sa de forţă într-un stil care i-a caracterizat întreaga opera.

Sursă: Agerpres

Citeşte mai multe despre:

poet
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati