Antena 3 CNN Externe China SE OPUNE oricărei confruntări în Ucraina

China SE OPUNE oricărei confruntări în Ucraina

China SE OPUNE oricărei confruntări în Ucraina
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
16 Mar 2014   •   13:19
China s-a abţinut într-un vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii condamnând referendumul din Crimeea, deoarece "se opune oricărei confruntări" şi vrea "evitarea unei escaladări a tensiunilor", a anunţat duminică Guvernul, relatează AFP, conform Mediafax.
Referendumul în curs, duminică, în Crimeea, pentru alipirea la Rusia a peninsulei controlate de trupe ruse, era denunţat în proiectul de rezoluţie ca neavând "nicio validitate".
Proiectul de rezoluţie, care a primit 13 voturi pentru, a fost respins din cauza unui vot de veto al Rusiei, membră permamentă a Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce China - care se aliniază adesea poliţiei Rusiei - a ales să se abţină.
"China nu este de acord cu (ceea ce ar putea fi) un gest de confruntare", a declarat Qin Gang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de agenţia de stat China Nouă.
"Votarea acestui proiect de rezoluţie nu putea decât să conducă la o confruntare suplimentară şi să complice situaţia şi mai mult, un lucru care nu este în interesul ucrainenilor şi comunităţii internaţionale", a adăugat el.
"China îndeamnă părţile să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, pentru a evita o escaladare a tensiunilor", a insistat Qin Gang, adăugând că Beijingul "are o poziţie obiectivă şi justă pe tema (situaţiei din) Ucraina".
Confruntat cu criza ucraineană, Beijingul şi-a multiplicat mesajele contradictorii, prins la mijloc între susţinerea obişnuită faţă de Moscova şi opoziţia sa de principiu împotriva oricărei intervenţii militare într-un stat terţ.
O dovadă a acestor oscilări este faptul că China Nouă - citând afirmaţiile lui Qin Gang - afirma duminică faptul că China "respectă în continuare suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor statelor", dar, în acelaşi timp, ea "ia în considerare cauzele istorice şi realităţile complexe ale situaţiei ucrainene".
Ambasadorul chinez la ONU Liu Jieyi a sugerat sâmbătă crearea "unui mecanism internaţional de coordonare în încercarea de a găsi o soluţie politică".
 

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close