Antena 3 CNN Externe China susţine că va alege succesorul lui Dalai Lama

China susţine că va alege succesorul lui Dalai Lama

China susţine că va alege succesorul lui Dalai Lama
Sursa foto: dalai lama
09 Mar 2010   •   17:48

Guvernul chinez susţine că va avea ultimul cuvânt, şi nu Dalai Lama, asupra a cine îi succede acestuia în funcţia de lider spiritual al Tibetului.
În mod tradiţional, înalţii prelaţi tibetani caută reîncarnarea lui Dalai Lama după moartea acestuia. A durat patru ani găsirea actualei reîncarnări, Tenzin Gyatso, într-un mic sat de fermieri în regiunea Amdo.
Totuşi, actualul Dalai Lama, în vârstă de 74 de ani, a sugerat că reîncarnarea sa ar putea să nu se producă în China, sau că ar putea nominaliza şi antrena un succesor în timpul vieţii. De asemenea, arăta că poziţia de Dalai Lama ar putea muri odată cu el.
Partidul Comunist Chinez a respins afirmaţiile, arătând că decizia asupra cine îi succede lui Dalai Lama va fi luată abia după moartea sa.
Padma Choling, noul guvernator al Tibetului, sublinia că Dalai Lama nu are niciun drept de a interveni în procesul de selecţie.
"Este iraţional ca el să facă ce doreşte," declara Choling, un tibetan care a fost timp de 20 de ani angajat al armatei chineze.
"Cel de-al 14-lea Dalai Lama este încă în viaţă şi cred că nu e nevoie să discutăm excesiv despre reîncarnarea sa."
Comentariile lui Choling deschid posibilitatea ca Dalai Lama să fie urmat de doi noi Lama, unul ales de călugări tibetani şi un altul al guvernului chinez.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dalai Lama Tibet
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close