Antena 3 CNN Externe Clinton a făcut la Phenian ?lobby? pentru interesele Coreii de Sud şi Japoniei

Clinton a făcut la Phenian ?lobby? pentru interesele Coreii de Sud şi Japoniei

Clinton a făcut la Phenian ?lobby? pentru interesele Coreii de Sud şi Japoniei
Sursa foto: clinton coreea
07 Aug 2009   •   09:20

Fostul preşedinte american Bill Clinton a cerut Coreii de Nord să elibereze deţinuţii sud-coreeni şi să progreseze în chestiunea cetăţenilor japonezi răpiţi, declarau oficiali de la Seul şi Tokyo.

Clinton i-a adresat cererile liderului nord-coreean Kim Jong Il în timpul întâlnirii de la Phenian în urma căreia a obţinut eliberarea jurnalistelor americane, care au fost închise pentru că ar fi intrat ilegal în ţară.

Coreea de Nord a arestat un muncitor sud-coreean de la o zonă industrială mixtă încă din martie pentru că ar fi criticat regimul comunist. În plus, săptămâna trecută, Nordul a confiscat o barcă de pescuit cu patru pescari sud-coreeni la bord după ce ar fi intrat în apele sale teritoriale.

Purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean de externe Moon Tae-young relata că Clinton a cerut eliberarea celo cinci pe motive umanitare, dar nu se cunoaşte reacţia Nordului.
La Tokyo, secretarul guvernului, Takeo Kawamura, nota la rândul său că Clinton a cerut lui Kim Jong Il să facă progrese în privinţa japonezilor răpiţi.

În 2002, Coreea de Nord a admis că a răpit 13 cetăţeni japonezi în anii North 1970 şi 1980 şi i-a folosit la antrenarea spionilor. Phenianul a permis plecarea a cinci dintre ei, dar a susţinut că ceilalţi au murit, dar Tokyo doreşte o anchetă mai clară.

Washington s-a abţinut să comenteze asupra acestor aspecte, notând că fostul preşedinte nu a transmis nici un mesaj din partea SUA, iar acesta a fost acolo într-o misiune privată, umanitară.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bill Clinton Coreea de Nord japonia
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close