Antena 3 CNN Externe Clinton: SUA s-ar putea consulta cu Iranul în privinţa Afganistanului

Clinton: SUA s-ar putea consulta cu Iranul în privinţa Afganistanului

Clinton: SUA s-ar putea consulta cu Iranul în privinţa Afganistanului
Sursa foto: secretar de stat
05 Mar 2009   •   05:56

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a declarat că Washington ar putea lua în consideraţie consultarea Iranului cu privire la Afganistan, dar a acuzat Tehenranul de interferinţă în Orientul Mijlociu.



Clinton aprecia că Iranul prezintă o ameninţare serioasă din cauza planurilor sale nucleare şi pentru finanţarea terorismului, dar Washingtonul caută domenii în care să implice Teheranul, inclusiv Afganistan, dacă asemenea discuţii sunt utile.

Iran se învecinează cu Afganistan şi a colaborat îndeaproape cu SUA după ofensiva decmarată pentru eliminarea talibanilor şi al Qaeda după 11 septembrie 2001.


?La începutul efortului militar al SUA şi al aliaţilor, Iran se consulta zilnic cu ambasadorul nostru?, a precizat Clinton.


Într-o schimbare radicală faţă de administraţia anterioară, preşedintele Barack Obama a declarat că SUA este pregătită să discute cu Iranul, deşi Clinton a declarat miniştrilor arabi cu care s-a întâlnit săptămâna aceasta în Egipt că are îndoieli că Iranul va răspunde la o deschidere diplomatică.


Clinton a declarat reporterilor că miniştrii arabi cu care s-a întâlnit i-au spus în mod repetat că sunt îngrijoraţi de implicarea Iranului în regiune.


?Este evident că Iranul intenţionează să interfereze cu problemele interne a tuturor acestor oameni şi încearcă să continue eforturile lor de a finanţa terorismul, fie că este Hezbollah sau alţii. Am declarat că suntem gata de discuţii, dar vrem să fim siguri că sunt constructive şi aceasta este valabil şi pentru Afganistan şi pentru restul regiunii?.


La o conferinţă de presă din Ramallah cu Clinton, liderul palestinian Mahmoud Abbas a acuzat direct Iranul de subminarea Autorităţii Palestienie.



Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close