Antena 3 CNN Externe Comandantul suprem al NATO: Există state membre care analizează individual o acţiune militară în Siria

Comandantul suprem al NATO: Există state membre care analizează individual o acţiune militară în Siria

Comandantul suprem al NATO: Există state membre care analizează individual o acţiune militară în Siria
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
20 Mar 2013   •   11:39

Unele ţări membre NATO analizează individual o acţiune militară în Siria dar orice intervenţie a Alianţei ar urma "acceaşi succesiune de operaţiuni ca în cazul Libiei", a afirmat marţi comandantul suprem al forţelor NATO, amiralul american James Stavridis, informează AFP.
   
Întrebat de preşedintele comisiei Forţelor armate din Senatul american, amiralul Stavridis a răspuns "da" la întrebarea dacă unele ţări iau în considerare posibilitatea de a elimina apărarea antiaeriană siriană.
   
Dar "Alianţa a decis că a urma aceeaşi succesiune de operaţiuni ca pentru Libia" în 2011, unde NATO a intervenit pe baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, a unei susţineri din partea ţărilor din regiune şi a unui acord între cele 28 de state membre.
   
"Noi suntem pregătiţi, dacă ni se cere, să ne angajăm aşa cum s-a întâmplat în Libia", a asigurat el, precizând că în acest stadiu acţiunile statelor membre au la bază decizii naţionale.
   
Singurul rol al NATO în conflictul sirian se limiează la mobilizarea bateriilor antirachetă Patriot de-a lungul frontiere turce pentru a evita o intruziune aeriană sau vreo lansare de rachete din Siria.
   
"Situaţia în Siria este din ce în ce mai rea: 70.000 de morţi, un milion de refugiaţi determinaţi să părăsească ţara, probabil alte 2,5 milioane de persoane care s-au mutat dintr-o zonă în alta a ţării şi niciun sfârşit la orizont pentru acest război civil brutal", a deplâns şeful forţelor militare ale NATO.



×
Subiecte în articol: conflict Siria
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close