Antena 3 CNN Externe Contractul prin care UE vrea să controleze statele din zona euro. Toate ţările ar trebui să-l semneze

Contractul prin care UE vrea să controleze statele din zona euro. Toate ţările ar trebui să-l semneze

Contractul prin care UE vrea să controleze statele din zona euro. Toate ţările ar trebui să-l semneze
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
03 Oct 2012   •   10:24

Ţările din zona euro ar trebui să semneze contracte cu Uniunea Europeană (UE) în care să se angajeze la reforme fiscale detaliate. Această propunere a UE vizează creşterea controlului Bruxellesului asupra politicilor economice naţionale, relatează Financial Times.
   
Măsura este inclusă într-un raport distribuit ţărilor UE înainte de summit-ul din octombrie. Toţi cei 17 membri ar trebui să se angajeze la programe de politici economice şi termene aprobate de Bruxelles, precum cele negociate cu ţările susţinute cu ajutoare financiare.
   
În cazul în care va fi adoptat, planul ar ajuta la îndeplinirea cererilor Germaniei pentru un control mai riguros al economiilor ţărilor puternic îndatorate şi fără programe clare de reformă. Printre aceste state se numără Italia şi Franţa.
   
Potrivit mai multor lideri politici europeni, o astfel de schimbare va necesita schimbarea substanţială a tratatelor UE. Printre cele mai ambiţioase propuneri incluse în document se află şi crearea unui buget central al zonei euro. Acest buget,  afirmă oficialii, ar putea fi folosit pentru a ajuta ţările cu probleme în timp de criză.

Propunerea este una controversată şi va aprinde, cel mai probabail, şi dezbaterea privind o Europă cu două viteze, cu cele 17 state ale uniunii monetare îndreptându-se către o coordonare economică mai strânsă, în timp ce restul de 10 încearcă să-şi găsească rolul în noua uniune.
   
Proiectul a fost pregătit de biroul preşedintelui UE, Herman Van Rompuy. Acesta a petrecut o mare parte din luna septermbrie călătorind în capitalele statelor din zona euro pentru a cere opiniile liderilor naţionali asupra acestui plan.



×
Subiecte în articol: zona euro Herman Van Rompuy
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close