Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a devenit putere nucleară ?deplină?

Coreea de Nord a devenit putere nucleară ?deplină?

Coreea de Nord a devenit putere nucleară ?deplină?
Sursa foto: bomba nucleara
24 Apr 2009   •   08:59

Coreea de Nord a devenit o putere nucleară deplină, cu capacitatea de a distruge oraşe în Japonia sau Coreea de Sud. Faptul a fost confirmat de câţiva experţi din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi departamentul Apărării din SUA. Potrivit informaţiilor, Coreea de Nord a reuşit să reducă dimensiunea focoaselor nucleare pentru a fi lansate cu rachete cu rază medie de acţiune.

Aceasta plasează statul comunist în faţa Iranului în cursa pentru obţinerea capacităţii de atac nuclear şi afectează puternic echilibrul de putere dintre acest stat puternic militarizat şi Coreea de Sud.

?Coreea de Nord are arme nucleare, iar acesta este un fapt?, a declarat şeful AIEA, Mohamed ElBaradei. ?Nu îmi place să accept orice ţară ca stat nuclear. Trebuie să înfruntăm realitatea?, aprecia acesta.

Coreea de Nord a efectuat teste nucleare subterane în 2006, dar până acum puterile occidentale au crezut că asemenea dispozitive nucleare sunt inutile ca arme de război deoarece erau prea mari pentru a fi montate pe rachete.
Cu 13.000 de piese de artilerie la graniţa dintre Corei şi cu arme biologice şi chimice, se ştia că Nordul ar putea face pagube mari în capitala din Sud, Seul. Dar experţii militari au calculat că nu ar putea lovi ţinte în afara peninsulei.

Acum însă Kim Jong Il are capacitatea militară de a ataca atât Japonia, cât şi Coreea de Sud. Aceasta îi va obliga pe strategii militari să regândească planurile pentru un posibil război cu acest stat.

Înarmarea nucleară a Coreii s-a produs la sfârşitul anului trecut, potrivit lui Daniel Pinkston de la organizaţia International Crisis Group, care declara că a văzut informaţii în acest sens culese de un guvern străin.
În decembrie Comandamentul forţelor unite al SUA a publicat un raport anual în care a listat, pentru prima dată, Coreea de Nord, alături de China, India, Pakistan şi Rusia ca putere nucleară.

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close