Antena 3 Externe Coreea de Nord a prezentat CONDIŢII pentru reluarea dialogului cu SUA şi Coreea de Sud

Coreea de Nord a prezentat CONDIŢII pentru reluarea dialogului cu SUA şi Coreea de Sud

de S.T.    |    18 Apr 2013   •   12:53
Coreea de Nord a prezentat CONDIŢII pentru reluarea dialogului cu SUA şi Coreea de Sud
Sursa foto: Foto: Agerpres

Coreea de Nord a întocmit joi o listă cu condiţii în vederea unei reluări a dialogului cu Coreea de Sud cu Statele Unite, între care figurează retragerea sancţiunilor ONU şi încetarea manevrelor militare comune americano-sud-coreene, condiţii respinse de Seul, relatează AFP.
   
"Dacă inamicii (adică) Statele Unite şi (Coreea de) Sud (...) vor cu adevărat dialogul şi negocierea, ei ar trebui să adopte aceste măsuri", a anunţat Comisia pentru Apărare Naţională nord-coreeană într-un comunicat.
   
Coreea de Sud a calificat joi ca "de neînţeles" condiţiile impuse de către Coreea de Nord în vederea reluării dialogului cu Seulul şi Washingtonul şi a îndemnat Phenianul să opteze pentru schimburi cu comunitatea internaţională şi să înceteze să formuleze solicitări "absurde".
   
"Cererile Coreei de Nord sunt complet de neînţeles. Este absurd", susţine un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe, comentând solicitarea Phenianului de retragere a sancţiunilor ONU.
   
"Îndemnăm Coreea de Nord să înceteze de îndată să formuleze cereri atât de neînţeles şi să facă nişte alegeri judicioase, aşa cum am încurajat-o în mai multe rânduri", a adăugat purtătorul de cuvânt Cho Tai-young.

În comunicatul publicat joi, Comisia pentru Apărare Naţională nord-coreeană citează "retragerea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU născocite din motive groteşti" ca pe o condiţie în vederea unei reluări a negocierilor.

John Kerry: Statele Unite sunt pregătite să negocieze cu Phenianul
   
Comisia solicită totodată încetarea manevrelor militare comune efectuate de către Statele Unite şi Coreea de Sud în sudul peninsulei.

Tensiunea a urcat puternic în Peninsula Coreea după al treilea test nuclear nord-coreean, efectuat pe 12 februarie, urmat de o nouă serie de sancţiuni ONU împotriva Phenianului.

Condiţiile unei reluări a unui dialog sunt, în prezent, tema dominantă, după mai multe zile de temeri cu privire la efectuarea unui nou tir de rachetă de către Coreea de Nord, în perioada marcării, pe 15 aprilie, a 101 ani de la naşterea fondatorului ţării, Kim Il-sung, bunicul actualului lider, Kim Jong-un.

Armata nord-coreeană a adresat un ultimatum Seulului, adăugând că, dacă Selul vrea cu adevărat dialogul şi negocieri, "este necesar să prezinte scuze pentru toate acţiunile ostile vizând Coreea de Nord".

Coreea de Nord este dispusă să înceapă negocierile de pace cu statele lumii, cu condiţia ca acestea să recunoasă în regimul de la Phenian o mare forţă nucleară, a declarat, duminică, preşedintele prezidiului nord-coreean, Kim Yong-nam.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord conditii pace seul phenian

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close