x close

Coreea de Nord a sărbătorit un an de când Kim Jong-Un a preluat conducerea ţării

de M.T.    |    30 Dec 2012   •   20:05
Coreea de Nord a sărbătorit un an de când Kim Jong-Un a preluat conducerea ţării 405 Foto: Agerpres/AP

Coreea de Nord a marcat, duminică, împlinirea unui an de la preluarea funcţiei de comandant suprem al armatei de către Kim Jong-Un, transmite Kyodo, preluată de Agerpres.

Cu această ocazie, a fost organizat un grandios spectacol popular în piaţa din apropierea Arcului de Triumf, la Phenian.

Ziarul Rodong Sinmun a publicat articole care preamăresc rolul noului lider de la Phenian în recenta plasare pe orbită a unui satelit de observare terestră, Kwangmyongsong 3-2. Acest eveniment demonstrează capacităţile ştiinţifice şi tehnologice ale Coreei de Nord în domeniul spaţial, insistă publicaţia citată.

„Este un rezultat strălucit al imboldului şi dedicaţiei patriotice de care dă dovadă Kim Jong-Un, îndeplinind astfel cea mai arzătoare aspiraţie a lui Kim Jong-Il", scrie într-un editorial preluat de agenţia de presă oficială KCNA.

Pe 12 decembrie, Phenianul a anunţat lansarea cu succes a unei rachete care a plasat pe orbită un satelit de observare terestră, Kwangmyongsong-3.

Mai multe ţări, în special SUA, Japonia şi Coreea de Sud, au emis temeri conform cărora Phenianul a testat de fapt o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, capabilă să transporte focoase nucleare.

Lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord ar fi o încălcare a rezoluţiilor 1718/2006 şi 1874/2009 ale Consiliului de Securitate al ONU, care îi interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

Kim Jong-Un a preluat conducerea ţării după ce tatăl său, Kim Jong-Il, a murit în luna decembrie a anului trecut.

Citeşte mai multe despre:

Coreea de Nord aniversare phenian Kim Jong Il
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati