Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord: Cele 2 jurnaliste americane au fost amnistiate

Coreea de Nord: Cele 2 jurnaliste americane au fost amnistiate

Coreea de Nord: Cele 2 jurnaliste americane au fost amnistiate
Sursa foto: jurnaliste americane
05 Aug 2009   •   01:43

Liderul nord-coreean Kim Jong Il a emis o "amnistie specială " pentru cele două jurnaliste americane condamnate de Phenian şi a ordonat eliberarea lor, la cererea fostului preşedinte american Bill Clinton, anunţă presa nord-coreeană.
Iniţiativa de eliberare a Laurei Ling şi Euna Lee, condamnate la 12 ani de muncă silnică, reflectă ?politica umanitară şi paşnică" a Coreii de Nord, se arată de către agenţia oficială de ştiri.
Clinton a ajuns în capitala coreeană marţi într-o misiune discretă pentru obţinerea eliberării celor două jurnaliste care lucrează pentru televiziunea fostului vicepreşedinte Al Gore - Current TV . În timpul vizitei, a avut discuţii cu Kim ? fiind prima întâlnire a liderului nord-coreean cu un politician occidental în peste un an.
Lee, 36 de ani, şi Ling, 32 de ani, au fost arestate în martie după ce au traversat în Coreea de Nord dinspre China. Au fost condamnate la 12 ani de muncă silnică pentru trecere ilegală a frontierei şi "acte ostile."
Presa de stat relatează că Clinton şi-a cerut scuze în numele femeilor şi a exprimat gratitudinea preşedintelui Barack Obama. Comunicatul susţine că vizita ?va contribui la adâncirea înţelegerilor? dintre Coreea de Nord şi SUA.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, negase că Clinton ar fi transmis un mesaj din partea lui Obama.
Cele două state nu au relaţii diplomatice de la războiul din 1950-53.
Discuţiile de la Phenian au fost contactul la cel mai înalt nivel dintre SUA şi Coreea de Nord în aproape un deceniu, când Clinton era preşedinte. În 2000, secretarul său de stat Madeleine Albright a făcut o vizită la Phenian.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bill Clinton Coreea de Nord Kim Jong-Il
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close