Antena 3 CNN Externe Dezvăluiri: Dictatorii nord-coreeni trăiesc în lux şi cu ajutorul agenţilor secreţi români

Dezvăluiri: Dictatorii nord-coreeni trăiesc în lux şi cu ajutorul agenţilor secreţi români

Dezvăluiri: Dictatorii nord-coreeni trăiesc în lux şi cu ajutorul agenţilor secreţi români
Sursa foto: kim il sung
05 Mar 2010   •   12:37

Un colonel nord-coreean care a petrecut două decenii în misiuni de shopping în Europa pentru liderii statului asiatic declara că fostul dictator Kim Il Sung trăia în lux în timp ce mulţi oameni mureau de foame în statul comunist.
Kim Jong Ryul, care a petrecut 16 ani sub acoperire în Austria, a descris cum "marele lider" care a murit în 1994 şi fiul şi succesorul său Kim Jong Il cheltuiau milioane pe bunuri occidentale- de la maşini de lux, la covoare de mătase sau mâncare exotică sau monitoare care detectau bătăile de inimă ale unor persoane ce se ascundeau în spatele unui zid.
Relatările colonelului, apărute într-o carte a jurnaliştilor austrieci Ingrid Steiner-Gashi şi Dardan Gashi ? arată marea discrepanţă dintre stilul de viaţă al conducerii nord coreene şi cetăţeni.
Kim povesteşte că această nedreptate l-a motivat să îşi însceneze moartea în 1994 şi să înceapă o nouă viaţă secretă în Austria, sperând că regimul se va schimba.
Cum nu se întrevede nici o schimbare în conducerea din Coreea de Nord, colonelul a decis să îşi povestească viaţa.
Kim Jong Ryul susţine că fostul dictator avea zeci de vile- unele construite în subteran- umplute cu candelabre de cristal, tapet din mătase şi mobilă scumpă.
De asemenea, acesta arăta că fostul dictator mânca doar alimente străine şi deşi denunţa ?decadenţa occidentală şi imperialismul", avea o colecţie largă de maşini de lux printre care Mercedes, Lincolns, Ford, Cadillac şi Citroen.

Colonelul relata că liderul nord-coreean se bucura şi de ajutorul a numeroşi intermediari doritori să facă bani. De exemplu, un bogat agent secret român, identificat în carte ca Valeriu U., care avea o companie paravan la Viena, l-a ajutat pe dictatorul asiatic să cumpere arme speciale de vânătoare şi un avion Cessna.
Coreea de Nord era dispusă să plătească cu 30 procente mai mult pentru bunurile sub embargo.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord Kim Jong Il
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close