Antena 3 CNN Externe Doliu în lumea literaturii. Un celebru poet s-a stins din viață

Doliu în lumea literaturii. Un celebru poet s-a stins din viață

Doliu în lumea literaturii. Un celebru poet s-a stins din viață
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
21 Feb 2018   •   10:58

Tota Kaneko, care a condus mişcarea reformatoare a poeziei haiku din Japonia postbelică cu stilul său avangardist, a decedat marţi noapte din cauza unui stop repirator, la un spital din prefectura Saitama, la vârsta de 98 de ani, informează agenţia Kyodo. 

Absolvent al Universităţii din Tokyo, Kaneko a fost elevul poetului Shuson Kato (1905-1993) şi a continuat să compună haiku în timp ce era angajat la Banca Japoniei. 

Kaneko a atras atenţia lumii literare la vârsta de 18 ani când a scris primul său haiku, el fiind fascinat de această formă de poezie din Japonie. 

În urma atrocităţilor la care a fost martor pe câmpul de luptă în Al Doilea Război Mondial, Kaneko s-a întors în Japonia cu speranţa de ''a crea o lume paşnică în numele camarazilor care au decedat''. El a început să practice o formă avangardistă de haiku, lipsită de tradiţionalele elemente naturale însă cu referiri la probleme sociale şi la ideologii. 

Kaneko a înfiinţat propria revistă haiku, Kaitei, în 1962 şi a fost considerat ''reprezentantul haiku-lui avangardist'' în anii '60 până când stilul tradiţional haiku a redevenit popular. 

În ultimii ani de viaţă, Kaneko a militat pentru pace şi a atras atenţia că societatea japoneză se înclină spre dreapta. Bannere inscripţionate cu mesajul scris de mâna sa ''Nu vom tolera politicile lui Abe'' au fost utilizate în timpul manifestaţiilor recente de către protestatarii care susţin că politica practicată de guvernul condus de premierul Shinzo Abe îndepărtează Japonia de pacifismul postbelic.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: poet doliu japonia
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close