Antena 3 CNN Externe Egipt. Noul proces al lui Hosni Mubarak va începe la 13 aprilie

Egipt. Noul proces al lui Hosni Mubarak va începe la 13 aprilie

Egipt. Noul proces al lui Hosni Mubarak va începe la 13 aprilie
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
03 Mar 2013   •   16:04

Noul proces al preşedintelui egiptean demis Hosni Mubarak, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă în primă instanţă, va începe la 13 aprilie, a anunţat duminică agenţia oficială Mena, relatează AFP.
   
"Preşedintele Curţii de Apel din Cairo, Samir Abul Maati, a fixat data de 13 aprilie pentru a-l rejudeca pe fostul preşedinte Hosni Mubarak, pe cei doi fii ai săi, Gamal şi Alaa, pe ministrul de Interne Habib el-Adli, şase dintre adjuncţii săi şi pe omul de afaceri fugar Hussein Salem", a precizat agenţia.
   
În vârstă de 84 de ani, Mubarak se află în prezent în spital, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate. Starea sa de sănătate a început să se deterioreze după încarcerarea sa, la 2 iunie 2012, surse din cadrul serviciilor de securitate vorbind atunci de o depresie acută, de dificultăţi de respiraţie şi hipertensiune. Ulterior, el a fost resuscitat de două ori în urma unor stopuri cardiace.
   
Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viaţă, la fel ca ministrul său de Interne, pentru moartea unor manifestanţi în timpul revoltei din 2011. În schimb, cei şase foşti oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate au fost achitaţi, iar unii dintre ei au fost eliberaţi ulterior.
   
Acuzaţiile de corupţie formulate împotriva celor doi fii ai lui Mubarak, care se află în închisoare, au fost prescrise de justiţie.
   
Mubarak şi omul de afaceri Hussein Salem, care a fugit în Spania, vor fi judecaţi din nou pentru corupţie.
   
Verdictele din iunie 2012, în special achitarea oficialilor de rang înalt din cadrul poliţiei, au provocat furia a numeroşi manifestanţi care au cerut un nou proces şi pedepse mai dure.
   
Reprimarea revoltei din 2011 s-a soldat cu 850 de morţi, potrivit cifrelor oficiale.
   
Curtea de Casaţie a decis în ianuarie să "anuleze toate verdictele pronunţate de tribunalul penal din Cairo în iunie 2012 şi să ordone un nou proces" pentru Mubarak şi coacuzaţii săi.

×
Subiecte în articol: Egipt Cairo Hosni Mubarak proces Interne
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close