Antena 3 CNN Externe Egiptul va ridica starea de urgenţă, în vigoare de peste 30 de ani

Egiptul va ridica starea de urgenţă, în vigoare de peste 30 de ani

Egiptul va ridica starea de urgenţă, în vigoare de peste 30 de ani
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
24 Ian 2012   •   19:05

Starea de urgenţă aflată în vigoare de peste 30 de ani în Egipt va fi ridicată miercuri, a declarat marţi liderul puterii militare, mareşalul Hussein Tantawi, într-un discurs televizat, relatează AFP.

Această ridicare, reclamată cu insistenţă de organizaţiile de apărare a drepturilor omului şi de numeroase partide politice, coincide cu prima aniversare a debutului revoltei care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak.

'Am luat decizia de a pune capăt stării de urgenţă în toată ţara, cu excepţia cazurilor de luptă împotriva infracţiunilor violente, începând cu dimineaţa zilei de 25 ianuarie 2012', a declarat mareşalul Tantawi.

Legea cu privire la starea de urgenţă, care permite restricţionarea libertăţilor publice şi procese în faţa instanţelor speciale, s-a aflat în vigoare fără întrerupere de-a lungul celor 30 de ani ai regimului lui Hosni Mubarak.

Aceasta a fost instituită după asasinarea preşedintelui Anwar Al-Sadat de către islamişti în octombrie 1981.

Ridicarea acestei legislaţii care simbolizează represiunea şi despotismul fostului regim este reclamată de mişcările care au iniţiat revolta ce a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak anul trecut, dar şi de capitalele occidentale, în special Washingtonul.

×
Subiecte în articol: Egipt stare de urgenta Hosni Mubarak
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close