Antena 3 CNN Externe Emirul Qatarului a abdicat în favoarea fiului său

Emirul Qatarului a abdicat în favoarea fiului său

Emirul Qatarului a abdicat în favoarea fiului său
de M.T.    |    25 Iun 2013   •   09:54

Emirul Qatarului, şeicul Hamad ben Khalifa Al Thani, în vârstă de 61 de ani, a anunţat, marţi, că a decis să abdice şi să cedeze puterea fiului său, prinţul moştenitor Tamim, relatează AFP, citată de Mediafax.

Într-un discurs televizat care a durat şapte minute, şeicul Hamad a declarat că este vremea ca noua generaţie să preia conducerea, după cei 18 ani în care el a condus micul, dar extrem de bogatul stat din Golf.

„A venit vremea să deschidem o nouă pagină în călătoria naţiunii noastre şi pentru ca noua generaţie să-şi asume noi responsabilităţi, în baza ideilor inovative pe care le are”, a spus şeicul.

„Voi transfera puterea către şeicul Tamim ben Hamad Al Thani. Sunt încrezător că este calificat pentru această responsabilitate şi demn de încredere”, a mai precizat Hamad ben Khalifa Al Thani, citat de Reuters.

Abdicarea şeicului Hamad, ajuns la putere în 1995 printr-o revoluţie de palat, este o premieră în Qatar în istoria recentă a lumii arabe, unde niciun suveran nu a renunţat vreodată la putere de bunăvoie.

Noul emir, în vârstă de 33 de ani, va fi cel mai tânăr suveran al unei monarhii din Golf.

Absolvent al prestigioasei academii militare Sandhurst din Marea Britanie, şeicul Tamim este considerat de unii analişti ca fiind mai conservator decât tatăl său, ridicând astfel întrebări privind direcţia spre care se va îndrepta ţara în timpul domniei sale.

×
Subiecte în articol: Qatar
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close