Antena 3 CNN Externe Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi va candida la preşedinţia Italiei

Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi va candida la preşedinţia Italiei

Silvio Berlusconi, fostul premieri italian, și-a anunțat candidatura pentru președinția țării. Noul lider al statului va fi ales de parlament la începutul anului viitor.

Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi va candida la preşedinţia Italiei
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    09 Dec 2021   •   16:43

Silvio Berlusconi nu se lasă descurajat de vârsta înaintată, de problemele de sănătate sau de scandalurile sexuale în care a fost implicat. Fostul premier vrea să-și țină promisiunea făcută mamei sale, că va deveni președinte.

În vârstă de 85 de ani, el este primul care s-a înscris în cursa pentru fotoliul de șef al statului. Nu are, până în prezent, candidați oficiali.

În schimb, obstacolele sunt numeroase, dar le întâmpină cu același entuziasm cu care a reușit să câștige trei alegeri parlamentare în peninsulă și să devină cel mai longeviv premier premier al Italiei de după război.

"M-am întâlnit cu el de două ori în ultimele două săptămâni şi era foarte înflăcărat", a declarat sub rezerva anonimatului un deputat din Forza Italia, partidul lui Berlusconi.

Mogul de presă și miliardar, Berlusconi rămâne un personaj controversat. I-a fost interzis accesul la funcții publice, în 2013, după o condamnare pentru fraudă fiscală. Este încă judecat pentru pentru mituirea unor martori într-un dosar de prostituţie a unor minore, legat de petrecerile sale de acum peste un deceniu, cunoscute sub numele de ”Bunga Bunga”, scrie Reuters.

Analistii sunt de părere că unei asemenea personalități i-ar fi foarte greu să câștige sprijinul necesar pentru a deveni președinte. În politica Italiei, șeful statului are rolul de a rezolva probleme şi de a debloca situaţii care privesc guvernul, lucru pe care actualul președinte, Sergio Mattarella, l-a făcut de mai multe ori.

Președintele trebuie să strângă două treimi din voturile parlamentarilor. Dacă după două runde de vot nu se strânge punctajul necesar, baremul se coboară la 50% plus un vot. 

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close